На заседание на Областната комисия по безопасност на движението бе представена информация за дейността и мерките за осигуряван на пътната безопасност през първото полугодие на 2023 г. Заседанието бе водено от областния управител инж. Георги Гугучков и на него присъстваха представители на ресорните институции, както и на общините от региона. Онлайн в работата на комисията се включиха и експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата.

От анализа на ОДМВР стана ясно, че за първото полугодие на територията на областта са регистрирани общо 474 пътнотранспортни произшествия, от които 120 тежки с 9 загинали и 168 ранени. За същия период на миналата година инцидентите са намалели с 52. Тогава обаче загиналите са били с човек повече, а ранените – с 29 повече.

От началото на тази година най-много са тежките пътни инциденти на територията на РУ Велико Търново – 60, следвани от РУ Горна Оряховица  – 28, РУ Свищов – 10, РУ Павликени – 9 и РУ Елена – 3. В условията на дневна светлина в областта са настъпили 99 тежки ПТП с 5 загинали и 124 ранени, а в условията на изкуствено осветление – ПТП са 12 с 1 загинал и 14 ранени лица. В условията на тъмнина тежките катастрофи са 16 с 3 загинали и 27 ранени лица, а в условията на сумрак са се случили 2 тежки инцидента с 3 ранени участника в движението. Най-много са катастрофите, причинени по вина на водачите – над 90% от всички инциденти, като те се дължат на неправилни маневри, несъобразена скорост, отнемане на предимство и неспазване на дистанция. От всички 120 тежки инциденти 30 са с участие на пешеходци, а от деветимата загинали – пешеходците са двама. От анализа става ясно още, че констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата за първите шест месеца на годината са 41 647 /с 4 131 по-малко спрямо 2022 г./, съставени са 3 458 акта за установяване на административно нарушение и са наложени глоби по фиш 22 189.

От Областно пътно управление беше отчетено, че участъците в областта с висока концентрация на пътнотранспортни произшествия са 5. Положителна тенденция е, че инцидентите са намалели драстично след поставяне на шумната маркировка  на т. нар. Мусински завой. За останалите четири участъка – два в участъка преди Предела, в района на с. Въглевци в Прохода на Републиката и по главен път Русе – Велико Търново – Габрово в района на Дебелец са планирани мерки за обезопасяване. За някои от тях са възложени задания за изпълняване на маркировка и отводняване, ежедневно са почистват и от храстова растителност. А по аналогия с мерките в района на Кресненското дефиле има технологичен проект за цялостно обезопасяване на целия участък Русе – Габрово.

От Регионалното управление на образованието обобщиха, че училищни комисии от учебните институции в почти цялата област са набелязали конфликтни точки пред съответните училища и детски градини, които ще представят на кметовете на общините, за да се вземат съответните мерки преди началото на учебната година. Най-честите сигнали са свързани с искане за освежаване на пешеходни пътеки, поставяне на изкуствени неравности, ограничителни знаци и обособяване на подходяща инфраструктура.

От РД ПБЗН отчетоха, че през първото полугодие на 2023 г. техни екипи са участвали в отстраняване на последствията при 44 пътнотранспортни произшествия в областта, а експерти на БЧК са обучили над 800 водачи на МПС и над 920 ученика от първи до дванадесети клас с оказване на първа помощ при инциденти. Предстои провеждане на опреснителен курс сред служителите на Пътна полиция и ПБЗН.

Областният управител инж. Георги Гугучков постави конкретни въпроси по темата с превенцията и пътната безопасност. Той отново призова да се спазват указанията на пътните знаци и да се прилага контрол.

Експертите от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ акцентираха да се поставят предпазни колани от возещите се пътници на задните седалки на автомобилите, както и в автобусите.