Заяви по електронен път:

  • Имейл: governor@velikotarnovo.government.bg
  • Система за електронен обмен на съобщения
  • Система за сигурно електронно връчване

Информация за услугата:

Правно основание: Чл. 154, ал. 5 във връзка с чл. 145, ал. 1, т. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ)
Орган по предоставяне: Областен управител

Център за административно обслужване:

Адрес за кореспонденция: 5000, Велико Търново,  пл. „Център“ № 2, стая 201

Адрес на електронна поща: governor@velikotarnovo.government.bg

Работно време: Непрекъснато от 9.00 до 17.30 часа. Почивни дни: събота и неделя

Телефон/факс за връзка: +359 62 600839

Процедура по предоставяне:

Идентификация на заявителя: Проверка дали лицето е правоимащо.
Необходими документи (комплектация):
1. Инвестиционен проект и мотивирано предложение за изменението;
2. Документи, съгласно чл. 144 от ЗУТ;
3. Нотариално заверено съгласие на заинтересувани лица по чл. 149, ал. 2 от ЗУТ;
4. Попълнен формуляр (Приложение № 1 от Инструкция № 3 от 17.12.2001 г. за прилагане на раздел ІV от Тарифа № 14 за таксите, които се събират в системата на МРРБ и от областните управители) с посочен размер на таксата. Възложителят може да приложи декларация с нотариална заверка за строителната стойност на обекта;
5. Документ за платена такса, освен ако плащането не е направено по електронен път.
Пояснения: При промяна на инвестиционните намерения след издаване на разрешението за строеж по искане на възложителя изменения в одобрения инвестиционен проект в обхвата на съществените отклонения по чл. 153, ал. 2, т. 5, 6, 7 и 8 от ЗУТ се допускат преди реализирането им. Тези изменения се одобряват при условията и по реда на чл. 145 от ЗУТ и се отразяват със заповед за допълване на издаденото разрешение за строеж. Заповедта се издава едновременно с одобряване на измененията в инвестиционния проект. Оценката за съответствие на инвестиционния проект с основните изисквания към строежите се извършва по реда на чл. 142, ал. 6 от ЗУТ – за обектите от първа, втора и трета категория задължително като комплексен доклад, съставен от регистрирана фирма-консултант, несвързана с проектанта; за обектите от по-ниска категория – по желание на възложителя като комплексен доклад или, по изрично искане на заявителя на услугата – с приемане от областния експертен съвет по устройство на територията преди съгласуването на проекта, за което се заплаща такса по Тарифа № 14 за таксите, които се събират в системата на МРРБ и от областните управители. За издадената от областния управител заповед за допълване на разрешението за строеж заедно с одобрения от областния управител инвестиционен проект или за отказа да се издаде такава се съобщава на заинтересуваните лица с обявление, обнародвано в „Държавен вестник“. РДНСК Велико Търново се уведомява за издадения акт и се изпраща копие от него. Заповедта за допълване на разрешението за строеж се публикува на официалната интернет страница на администрацията в публичен „Регистър на издадени разрешения за строеж“. Копие от влязлата в сила заповед се изпраща до съответните общини.

Срок за предоставяне: 14 дни или 1 месец съгласно чл. 144, ал. 3 от ЗУТ
Образци на формуляри:
Начини на заявяване:

– Със заявление в центъра за административно обслужване
– Със заявление по пощата/лицензиран пощенски оператор
– Устно, в центъра за административно обслужване
По електронен път:
– Със заявление, подписано с КЕП, по електронна поща
– Чрез Системата за електронен обмен на съобщения
– Чрез Системата за сигурно електронно връчване

Предоставяне по електронен път: Не
Срок на действие: Одобреният инвестиционен проект губи правно действие, ако разрешението за строеж не бъде презаверено в срока по чл. 153, ал. 4 от ЗУТ, както и когато презавереното разрешение за строеж загуби правно действие.
Такси/цени и начини на плащане:

Стойността на таксата се определя по реда на чл. 28, ал. 8 от Тарифа № 14 за таксите, които се събират в системата на МРРБ и от областните управители и е в размер 50 на сто от таксата по чл. 28, ал. 4, 5 или 6 от Тарифа № 14.
Стойността на таксата за извършване на оценка на съответствието по чл. 142, ал. 6, т. 1 от ЗУТ се определя по реда на чл. 28, ал. 2 от Тарифа № 14 за таксите, които се събират в системата на МРРБ и от областните управители и е в размер 0,1 на сто от строителната стойност на обекта, но не по-малко от 500 и не повече от 3000 лв.
Дължимата такса се заплаща:
– С банкова карта чрез реален ПОС терминал в Центъра за административно обслужване;
– В брой на касата на Областна администрация Велико Търново;
– По банков път на сметка:
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG26UNCR75273141156401
Уникредит Булбанк Велико Търново

Контрол: Няма
Обжалване: Заповедта на областния управител за допълване на разрешението за строеж и отказа да се издаде такава подлежат на обжалване пред Административен съд Велико Търново в 30-дневен срок от обнародването на обявление в „Държавен вестник“ чрез Областен управител на област Велико Търново.
Електронен адрес за предложения: frontoffice@velikotarnovo.government.bg
Начини на получаване на резултата:

– Лично от центъра за административно обслужване
– Чрез лицензиран пощенски оператор на адрес, посочен от заявителя, като заявителят декларира, че пощенските разходи са за негова сметка, платими при получаването на документа

ИНФОРМАЦИЯ от Административен регистър: ТУК