Четири нови монумента бяха включени в Областния регистър “Военни паметници” на област Велико Търново. Това се случи на редовно заседание на Областната комисия, председателствано от областния управител Ивайло Здравков. В срещата се включиха представители на общините в региона, с изключение на Велико Търново, както и на НВУ “Васил Левски”.  Кристина Алексова от Министерство на отбраната участва чрез изградена видео-конферентна връзка.

Новите монументи, които станаха част от регистъра, са в общините Велико Търново, Стражица и Елена. Те са, както следва – Плоча на загиналите във войните 1912-1913, 1915-1918, 1941-1945 година войни от село Велчево, община Велико Търново, поставена през 2012 година на фасадата на читалище „Светлина“; – Паметник на загиналите в Първата  световна война 1914-1918 година от Стражица в двора на Храм „Рождество Богородично“; – Паметна плоча на загинал във Втората световна война от село Тодювци, монтирана на стената на читалището в селото; – Паметник-пирамида на загиналите в Балканската война 1912-1913 година от село Яковци, намиращ се в двора на църквата на селото.

В дневния ред бяха предложени и още три монумента на територията на община Стражица, но тяхното включване в регистъра ще бъде гласувано на следващо заседание на комисията, за да може местната администрация в Стражица да събере повече информация за тях, тъй като са възможни неточности в изписването на имената на хората, в чиято памет са издигнати или във времевия период, в който са се сражавали за страната ни.

“Не вярвам да има някакви съмнения в автентичността на тези паметници, но предлагам да отложим гласуването за тях, за да може да се изчистят всички евентуални фактологични грешки”, обясни губернаторът.

На финала на заседанието проф. Михаил Харалампиев от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва “18 Етърски полк” – Велико Търново направи предложение в Горна Оряховица да бъде издигнат паметник на местния летец поручик Петър Бочев. Сега в града има негова монументална плоча.

Областният управител Ивайло Здравков пое ангажимент Областната комисия да изпрати обосновано предложение за това до кмета на община Горна Оряховица Николай Рашков.