Домакин на Националния форум на младите педагогически специалисти “Предизвикателствата пред образованието и младите педагози в XXI век” е великотърновското село Арбанаси. Събитието е традиционно и се провежда за девети пореден  път, а гост при откриването беше заместник областния управител Юлия Ликоманова – Мутафчиева, която поздрави всички от името на областния управител Ивайло Здравков.

“Темата за изкуствения интелект, която сте избрали да е водеща за събитието през тази година все по-често присъства в ежедневието ни. Знам, че тя вече е неизменна част и от българското образование. Вярвам, че с уменията, знанията и компетенциите, които притежавате, Вие ще съумеете да я вплетете в традициите на обучението у нас като модернизирате процеса и го направите по-достъпен за нашите  деца. Пожелавам успех на форума от името на г-н Здравков и от мое лично име”, каза още заместник областния управител.

В конференцията, чиито старт даде лично служебния министър на образованието проф. Галин Цоков, участват 60 млади учители от цялата страна.

“Този форум е уникален с това, че една инициатива на едно основно училище, което има визията, че трябва да подкрепя младите учители, се е развила до национален форум. Учителите са изключително важна част от нашия живот, но те са още по-важни в технологичната революция, защото те са връзката между високите технологии и социално-емоционалното развитие на учениците”, приветства всички министър Цоков.

Организатори на проявата са Регионалното управление на образованието и „Сдружение за образователни инициативи 19“. Тя се изпълнява по Националната програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ на Министерството на образованието и науката, с обучение на тема „STEM обучителен процес“.

В откриването се включиха още Наталия Михалевска, която е началник на кабинета на образователния министър, заместник- кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, представители на РУО и други общини.

Конференцията ще продължи до събота, а след финала ѝ младите учители ще получат сертификати за обучението си.