Темата за домашното насилие и начините за адекватна и навременна защита обсъдиха на специална среща институции от Великотърновски регион. Работното заседание бе инициирано от Областна дирекция на МВР и Районната прокуратура. Областният управител бе представен от главен експерт Илиян Илиев.

Целта на срещата беше да се обединят усилията на институциите за осигуряване на адекватна, навременна и всеобхватна защита на пострадалите от домашно насилие. Обсъдено бе и предприемане на необходимите мерки спрямо извършителите, подобряване на взаимодействието между различните звена, имащи отношение към домашното насилие и повишаване на подготовката на полицейските служители, действащи в такива ситуации.

Илиян Илиев припомни, че в Областна администрация има създаден Областен съвет за превенция на домашното насилие, който при нужда областният управител Ивайло Здравков може да свика незабавно. Уточни и, че институцията има готовност да задейства всичките си законови функции, за да ограничи случаите на домашно насилие в региона.

От полицията отчетоха, че в периода 1 януари – 30 септември на територията на областта са посетени 211 сигнала за домашно насилие, от които потвърдените са 139.

Регистрираните престъпления в условията на домашно насилие през тази година са 70, като през миналата са били 32. Увеличението е със 119%. Няма извършени убийства, отвличания, следене и противозаконно лишаване от свобода, извършени в условията на домашно насилие.

Съществен ръст има при телесните повреди от 9 на 54, което е с 500% повече.

Спад има при регистрираните престъпления за неизпълнение на заповед за защита от 17 през 2023 година на 11 през 2024 година, което е с 35% по-малко. Увеличава се броя на жените извършители на домашно насилие. През миналата година те са били 4, а през тази броят им е 16. Пострадалите мъже са били 15, като през тази година са с трима по-малко. Пострадалите жени през миналата година са били 180, а през тази са 211. При пострадалите деца се наблюдава спад от 37%. През 2023 година те са били 51, а до края на септември 2024-а са 32. За същия период в полицейските управления са постъпили 232 заповеди за защита от домашно насилие, което е с 12% повече, в сравнение със същия период на 2023 година. От тях 89 са за постоянна и 143 за незабавна защита. 

В работната среща се включиха представители на ОД на МВР – Велико Търново, Районна прокуратура – Велико Търново, Областна администрация, Адвокатска колегия – Велико Търново, на съдилищата и общините в област Велико Търново, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ и Регионално управление на образованието.