Различни сфери за бъдещо съвместно сътрудничество между областните управители на  Велико Търново и Разград обсъдиха екипи от двете администрации. Това се случи на две работни срещи, които се проведоха в Областна администрация – Разград. През миналата седмица областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков беше приет от своя колега Владимир Димитров. Двамата набелязаха различни сфери, в които могат да осъществят съвместни проекти. Освен това Здравков бе един от първите посетители на реставрираната джамия “Макбул Ибрахим паша”. Разградчани наричат молитвения дом историческото съкровище на града. Това е една от най-старите и значими османски сгради в България, построена през XVI век. Подобен мащабен ремонт не е правен на джамията от около 30 години, а много скоро се очаква тя да бъде отворена и за посетители.

През тази седмица на посещение в Разград бе и един от заместниците на Здравков – Юлия Ликоманова-Мутафчиева. Тя бе приета от заместник областния управител на Разград Надя Йорданова. По време на визитата бяха продължени разговорите за партньорство. Коментирани бяха пътищата за успешно кандидатстване на администрациите по отворени схеми и програми с европейско финансиране, като тук бе засегната темата с внедряването на мерки за енергийна ефективност в сградите на областните администрации в страната. Институциите ще обменят опит при подготовката и реализацията на подобни проекти. Те ще си сътрудничат и по програми, чрез които да се модернизират и благоустроят ключови обществени сгради и пространства, в чиято собственост държавата има участие.

На срещата беше обсъдена и възможността за реализиране на съвместни инициативи в областта на културно-историческото наследство и туризма. Госпожа Йорданова разведе госпожа Мутафчиева в археологическия резерват Абритус, който представя римското наследство на региона. Бъдещите им планове предвиждат гостуване на различни изложби в двата града, както и подготвянето на общи събития и прояви.