Областният управител Ивайло Здравков откри новата учебна година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Той бе специален гост на тържеството за началото на новия академичен период и приветства  всички студенти, преподаватели, служители и гости на празника.

„За мен е чест и гордост да ви поздравя с началото на новата Академична година и да споделя с Вас този важен ден. Като всяко начало и това е изпълнено с много очаквания и мечти. Знайте, че от всеки един от вас зависи да ги сбъднете и да направите така, че тази година да бъде успешна и вълнуваща за всеки, който е част от университетската общност.

Като областен управител високо ценя Стопанска академия и дейността ѝ, тъй като тя е неделима част от най-добрите университети не само в област Велико Търново, но и в цяла България. Академията е призната и добре приета и в международната научна общност, което още веднъж дава повод за гордост не само за хората, които са свързали живота си с висшето училище, но и на българското висше образование като цяло.

Вече 88 години Стопанска академия успява да съчетае традициите и иновациите, умело възпитавайки добре подготвени кадри, които се развиват в различни сектори като държавна администрация, банково дело, икономика, застраховане, частно предприемачество. Този заслужен престиж на Вашето висше училище е плод на поколения преподаватели, студенти и служители, които достойно отговарят на съвременните предизвикателства. Единството винаги е било един от водещите принципи за преподавателите, принцип, който те предават на своите студенти – да са обединени, да си помагат, да работят заедно, защото това е най-простият и лесен път до успеха.

Мили млади хора, вие сте авторите на собствената си история, авторите на бъдещето на България и факта, че вашата лична история е свързана със Стопанска академия ви дава възможности, които можете да получите на много малко места. Изборът ви да учите в едно от най-престижните икономически висши училища у нас е правилен и доказва, че имате смелост да преследвате и сбъдвате своите мечти.

Убеден съм, че учебният процес трябва да бъде споделен. Той не може да е еднопосочен и така, както Вашите преподаватели Ви предават знания и ценности, подкрепят Ви да бъдете успешни личности и да се наредите сред примерите на всички онези визионери, дръзнали да бъдат първи сред останалите, така и вие младите хора, с цялото си бунтарство и порив, може да ги заредите с нови идеи, да ги вдъхновявате и да подсказвате нови похвати и методи на преподаване.

На ръководството на университета, на всички преподаватели пожелавам да са здрави, да продължават да множат успехите си, да затвърждават славата на Академията и все така заедно да подготвят професионалисти във всяка една сфера. Развивайте се, дерзайте  и давайте добрия пример на бъдещите поколения – да са единни! Продължавайте уверено да вървите по пътя на единението към все по-щастливи бъднини! Нека и през новата академична година Стопанска академия да е научно средище, в което младите хора да сбъдват своите мечти и да се подготвят за успешна професионална реализация.

Пожелавам на всички успешна Академична година. Вярвам, че ще се справите с всяко едно предизвикателство, което ще се изправи пред Вас в трудния, но вълнуващ път на знанието, ако сте целеустремени, упорити и смели!

Знанието е непреходна сила, пазете я, предавайте я на идните поколения и продължавайте да служите за пример за качествено висше образование! На добър час!“, пожела в приветствието си областният управител Ивайло Здравков.

Днес свищовската Алма матер посрещна своя 89-ти випуск.

Сред гостите на проявата бяха още министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов, никополският епископ Матей, заместник.-министъра на туризма Павлин Петров, кметът на Свищов Генчо Генчев, представители на държавната и местна власт, на бизнеса, общественици, преподаватели, граждани.

Поздрави отправиха още ректора доц. д-р Марин Маринов, отец Матей. министър Иванов.

На церемонията бяха наградени и отличните на Випуск`2024.