Областният управител Ивайло Здравков се включи в националните тържества за Деня на Независимостта на България, чиито домакин е старата столица.

Още рано сутринта празничният ден във Велико Търново започна със Света литургия, отслужена в църквата „Свети 40 мъченици” от никополския епископ Матей и търновски свещеници. Именно в историческия храм княз Фердинанд провъзгласява за пръв път Независимостта на българската държава преди 116 години – на 22 септември 1908-а.

Веднага, след като службата приключи Ивайло Здравков и другите официални лица поднесоха цветя на гроба на цар Калоян.

В двора на църквата бяха осветени бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

След това с празнично шествие тържествата се пренесоха на хълма Царевец, където под звуците на химна на Република България се проведе военен ритуал по издигане на Националния флаг. Приветствия към жителите и гостите на града отправиха кмета на Велико Търново Даниел Панов и председателя на парламента Рая Назарян.

Стотици бяха част и от второто шествие, което премина от крепостта Царевец до центъра на Велико Търново. Областният управител бе начело и поздрави десетки жители и гости на старата столица за празника.

Малко по-късно на паметник “Майка България” бе положен гирлянд, а програмата продължи с Шоу-спектакъл на участниците в ХVІІ Международен фестивал на военните оркестри и фолклорен концерт пред Община Велико Търново.

Кулминацията ще е тази вечер – на пл. „Цар Иван Асен I” . В 19:00 часа започват строеви хватки с оръжие в изпълнение на Представителната част на НВУ „Васил Левски“, а в 19:30 часа – тържествена заря проверка.