Областният управител на Велико Търново подкрепи проект на Стопанска академия “Д. А. Ценов” в Свищов за преход към кръгова икономика. Заместник областният управител Юлия Мутафчиева бе гост на заключителната конференция на дейностите по проекта “Тристранен подход към кръговата икономика: перспективи за академичната общност, бизнеса и обществото като цяло”. В началото на форума тя приветства участниците от името на областния управител Ивайло Здравков, като подчерта, че един от основните приоритети на ръководената от него институция е именно преминаването към кръгова икономика. Тя обясни и че това е модел на производство и потребление, който ограничава до минимум отпадъците.

“Проектът, от който Вие сте част, е в унисон със съвременното законодателство на Европейския съюз, което цели насърчаването на преминаването към един по-устойчив модел за запазването и развитието на континента – кръговата икономика”, каза още Мутафчиева.

Проектът “Тристранен подход към кръговата икономика: перспективи за академичната общност, бизнеса и обществото като цяло” има за цел да представи последиците и да въведе решения за предизвикателствата на кръговата икономика по адаптиран начин, за да обедини ученици от различни социални категории с акцент върху тези, които са обезсърчени и изостанали в обучението си в сравнение с техните връстници. Сред основните целеви групи попадат още университети, различни бизнеси и всички заинтересовани страни, ангажирани с провеждане на политиките свързани със Зеления преход и справяне с негативните последици от климатичните промени.

Партньори са образователни институции от четири държави – България, Румъния, Сърбия и Турция.

В днешната среща участваха представители на четирите университета, които са част от проекта, като от българска страна се включиха проф. Андрей Захариев, който е ръководител на дейностите, гл. ас. Петко Ангелов, координатор на дейностите, преподаватели и студенти от Стопанска академия.