Областна администрация – Велико Търново се включва в Дните на безопасността на пътя, които продължават до 22 септември. Мотото през 2024-а година е „Остани жив! Пази живота!“. Днешният 18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. По този повод областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков изпрати писмо до общините в региона и други отговорни институции с призив да организират различни събития по темата. Отзоваха се почти всички.

Целта е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и страната ни. През 2024-а дейностите от традиционната кампания ROADPOL се обединяват с дейностите, посветени на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември.

„Призовавам институциите на територията на област Велико Търново да се включат в кампанията и заедно да постигнем НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден“, апелира областният управител.

Сред насоките, които той даде на общините, образователните институции, ОД на МВР, РД „ПБЗН“, РЗИ, РУО, ЦСНП, неправителствени организации и други, са призивите за организиране на повече информационни акции, кампании и срещи, както сред шофьори, така и сред децата и учениците – най-уязвимите групи на пътя; за изработване на презентации и други материали с образователно-възпитателен характер; да се отправят апели за безопасно поведение на пътя, носене на светли дрехи и светлоотразителни знаци;

„Нека всеки един от нас е активен, нека заедно да спрем войната по пътищата, нека сме по-внимателни и отговорни, защото от това зависи спасяването на човешки животи“, призова още Ивайло Здравков.