Делегация от представители на 17 държави посрещна днес областният управител на област Велико Търново Ивайло Здравков. Групата, която е част от проекта “YOUth and democracy: empowering EUrope`s next generation”, включва представители на различни институции – държавни, общински, музеи и неправителствени организации. Основната идея на проекта е да стимулира младите хора да участват по-активно във формирането на европейските политики, да спазват европейските ценности и да реализират на практика идеята за единството и демокрация. В Областна администрация гостуваха представили на Испания, Словакия, Литва, Латвия, Португалия, Кипър, България, Полша, Хърватия, Гърция, Малта, Австрия, Франция, Унгария, Италия, Ирландия и Румъния.

На срещата областният управител приветства участниците и ги поздрави за идеята да опитат да въвлекат младите хора в политиките на ЕС. Той представи основните функции на институцията, като акцентира върху ролята на Областна администрация за реализирането на държавните политики на местно ниво и осигуряването на връзка между различните институции и държавата.

Заместник областният управител Юлия Мутафчиева също поздрави делегатите и отправи покана за реализиране на бъдещи съвместни проекти и партньорски инициативи. Те от своя страна изразиха готовност и поканиха г-н Здраков да се включи в бъдещи техни прояви.

Делегатите се бяха подготвили с интересни подаръци от своите страни, като всеки един символизираше нещо отличително за конкретната държава. Областният управител с усмивка прие всички дарове, а най-много се изненада от една снимка, която един от делегатите показа. Оказа се, че преди 20-ина години Хосе Мануел Нейра Пикало от Испания е бил в Областна администрация и се срещнал с тогавашния ръководител на институцията Красимир Генчев. Днес той пак бе приет в Областта и заяви, че тя се е развила изключително много в положителна насока.

Срещата приключи с обща снимка и обещания за нови срещи.