Проблемът с безводието в павликенското село Димча бе повод за среща, свикана и водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков. В нея се включиха кметът на селото Иваничка Колева, управителят на ВиК “Йовковци” Илиян Илиев, Тоня Донева – главен секретар на Асоциация по ВиК Велико Търново, заместник областният управител Юлия Мутафчиева и експерти от Областна администрация – Велико Търново.

Кметът Колева обясни, че в Димча няма вода от около четири години. Ситуацията е ескалирала тази пролет и това е наложило въвеждането на воден режим. Хората недоволстват от този факт и ежедневно отправят питания кога и как проблемът им ще бъде решен. Кметът настоява да се провери състоянието на кладенеца, от който селото се захранва с вода.

Уведомени са кметът на Община Павликени, местното ръководство на ВиК в лицето на г-н Йордан Богданов и директорът на “ВиК Йовковци” Илиян Илиев. Изпращани са и писма до Народното събрание, МОСВ и КЕВР.

Илиян Илиев обясни, че освен трайното засушаване, което е проблем не само за района на село Димча, но и за много други места във Великотърновска област, допълнителни затруднения за това водата да достигне до населеното място създава и остарелия водопровод. Най-потърпевши са хората, които живеят във високите части.

Решението на проблема вече е стартирало. Търси се водоизточник, който да захранва единствено селото, тъй като в момента Димча и Върбовка вземат вода от общ кладенец. Работи се и в посока ремонт на водопреносната мрежа на Димча. Вече има изготвен проект за подмяна на тръбите, като до септември месец тече срокът, в който обществената поръчка може да бъде обжалвана, а след това ще започне и реалната реконструкция.

Кметът на Димча заяви, че комуникацията между нея, местната власт в Павликени и ВиК оператора не е на достатъчно добро ниво. Областният управител Ивайло Здравков се ангажира с организирането на среща между различните страни, за да може заедно да намерят адекватно и трайно решение на проблема. Освен това той е изпратил запитване до кметовете на десетте общини в региона и председателите на ОбС за изготвянето на анализи за състоянието на водопреносните мрежи по места, за стратегиите, плановете и програмите за ремонт и рехабилитация на ВиК структурите. Здравков допълни и, че Областна администрация – Велико Търново има готовност да помогне, при нужда, с осигуряване на по-добро взаимодействие между държавната и местна власт, за да не се стига до подобни ситуации.