Постоянната областна комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решение по целесъобразоност на постъпили искания за финансиране от МКВП към МС заседава днес. Срещата бе свикана и водена от областния управител Ивайло Здравков. Включиха се и двамата заместник областни управители – Юлия Мутафчиева и Мастън Мастънов, както и представители на НВУ “Васил Левски”; РД “Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново; ЦСМП – Велико Търново; ОД на МВР – Велико Търново; ОПУ – Велико Търново; РЗИ – Велико Търново; “Енергоразпределение – СЕВЕР” ЕАД; “ВиК Йовковци”; “Напоителни систеи” АД; Община Велико Търново; Басейнова  дирекция и управление на водите, Дунавски район – Плевен.

На заседанието стана ясно, че към момента в Областна администрация – Велико Търново е получено само едно искане за финансова помощ след градушката, която премина през региона в средата на месец юни. То е отправено от Община Велико Търново. Оценените от местната администрация щети възлизат на над 2,7 млн. лв. Документите за възстаовителна помощ на физически лица са внесени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомнагане към Министерски съвет, но подлежат на корекция,тъй като в тях има неточности.

“Използвам възможността да ви припомня, че крайният срок за подаване на исканията на Община Велико Търново наближава. За сградите, които са общинска собственост, за читалищата и молитвените домове на религиозните институции той изтича на 17 септември – три месеца след първоначално направеното от вас запитване. Затова ви апелирам възможно най-скоро да подготвите документите, за да можем да ги внесем на време и да получим одобрение”, призова Ивайло Здравков.

В Областна администрация Велико Търново е постъпила и първоначална информация за настъпило бедствие от Общините Елена и Лясковец. Крайният срок за подаване на искания за възстановителни работи към МКВП към МС за общински имоти за Елена е 17.09.2024 година, а за Лясковец – 20.09.2024 година. За физическите лица срокът е с три месеца по-дълъг и е съответно до 17.12.2024 година и до 20.12.2024 година.