Областна администрация – Велико Търново почерпи днес добри практики от Областна администрация – Ловеч. На работно посещение в Ловеч бе заместник областният управител на старата столица Юлия Ликоманова-Мутафчиева. Тя бе гост на встъпителната пресконференция по проект „Устойчиво енергийно обновяване на Административна сграда на Областна администрация Ловеч“. Дейностите са на обща стойност 3 526 445,30 лв., от които 3 296 763, 26 лв.безвъзмездно финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Проектът предвижда внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на Областна администрация – Ловеч, след които разходите за енергопотребление ще намалеят значително. Това ще доведе до спестяване на публичен ресурс, подобряване на условията за работа в сградата, както и до осигуряване на по-добър достъп до нея.
Заместник областният управител на Велико Търново коментира, че подобен проект може да бъде реализиран и в административната сграда на Областна администрация – Велико Търново. Подобни мерки са част и от стратегическите цели на институцията за провеждане на регионална политика за „Нисковъглероднаикономика – инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ и по-конкретно повишаване на енергийната ефективност на сгради държавна собственост“.
“Областна администрация – Велико Търново може да мултиплицира положителния опит от реализацията на проекта на Областна администрация – Ловеч, като вече работим в тази насока. През 2024-а кандидатствахме с проект във връзка с обявена процедура по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“, по Програма „Развитие на регионите“ 2021- 2027”, коментира Мутафчиева.
Тя допълни и, че диалогът между двете администрации ще продължи и в бъдеще с конкретни проектни предложения, търсене на източници за безвъзмездно финансиране по международни и национални финансиращи програми и механизми за сътрудничество. Ще се работи за икономическото развитие на двата региона.