Апел към Общините да попълнят доброволните си формирования отправи областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков. Призивът му е провокиран усложнената пожароопасна обстановка в страната в последните седмици и факта, че доброволците са едни от най-важните хора за реакция в подобни кризисни ситуации, заедно с отговорните институции.

Към момента в област Велико Търново има регистрирани десет доброволни формирования – по едно във всяка община. Капацитетът на някои от тях е запълнен на 100 или почти на 100%, но в други има нужда от нови хора.

На среща за набелязване на превантивни мерки за неизбухването на пожари в областта, кметовете на общини заявиха, че работят за попълване на незаетите места във формированията. Освен това увериха и, че доброволците преминават ежегодни обучения, имат необходимата техника и екипировка и са готови за реакция във всякакви критични ситуации.

“Апелирам и гражданите да са изключително внимателни при боравенето с открит огън, да спазват съветите на пожарникарите и полицаите, както и на всички отговорни за превенцията на хората институции”, призова Ивайло Здравков.

На сайта на МВР има и обобщени инструкции за това кой и по какъв начин може да стане доброволец. Според тях това е възможно за “всяко едно дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано”.

Документи се подават към съответната Община, на територията на която е доброволното формирование, в което човекът иска да участва.