Втора работна среща за набелязване на мерки, с които да се предотврати възникването на пожари на територията на област Велико Търново свика днес областният управител Ивайло Здравков. В нея се включиха и двамата му заместници – Юлия Мутафчиева и Мастън Мастънов. Участваха още представители на Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Регионална дирекция по горите, Областна дирекция по безопасност на храните, Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, Областна дирекция „Земеделие“, представители на десетте общини в областта и на различни фирми.

Още в края на миналата седмица областният управител издаде заповед с различни разпореждания, които да сведат до минимум опасността от избухването на горски и полски пожари.

„Осъзнавам, че с част от ограниченията, които наложих създавам дискомфорт и за гражданите, и за бизнеса на места, но най-важното е да осигурим живота и здравето на всички. Затова апелирам не само кметовете и институциите, но и гражданите да се отнасят отговорно към забраните, особено към тази да не палят огън на открито, за да можем максимално да ограничим възможността от избухване на сериозни пожари. В постоянна връзка сме и с колегите от съседните области. При възникване на ситуация ние можем веднага да потърсим, но и да осигурим помощ, ако има нужда от такава“, обясни Ивайло Здравков.

Гл. инспектор Николай Александров от РД „ПБЗН“ заяви, че вече е изготвен график и огнеборците ще правят регулярни срещи в населените места, за да се информират хората за основните правила за превенция.

„От началото юли до днес на територията на областта са регистрирани общо 163 пожара, като 33 от тях са с материални загуби. За същия период на миналата година пожарите са били едва 56, 14 от които със загуби. Основната причина за избухването на огнени стихии, в над 90% от случаите, е човешка небрежност. Затова апелираме всички хора да са внимателни, при никакви обстоятелства да не палят огън на открито и да спазват нашите разпореждания, препоръки и съвети, за да не се стига до неконтролируеми ситуации“, призова гл. инспектор Александров.

Представителите на общините заявиха, че са разпратили заповедта на областния управител до всички кметове на населени места от региона и са получили обратна връзка, че мерките ще бъдат спазени. На срещата стана ясно и, че общините в областта имат готовност за реакция при инциденти, като част от тях имат сключени договори за ползване на тежка техника с местни земеделски фирми, а останалите разполагат със собствени машини. На много места има регистрирани и доброволни формирования, които преминават постоянни обучения и също имат готовност да реагират и да помогнат при избухването на пожари.

Инж. Венцислав Ангелов, началник на ОПУ – Велико Търново уточни, че е издал заповед, с която се прекратява косенето на храсти и треви около пътищата в региона. Срокът ѝ за действие е до 18 август. Ремонтите по пътищата продължават, като ще са ограничени само в най-горещите часове.

Инж. Диляна Пиронкова, началник на РДГ – Велико Търново също увери, че е създадена необходимата организация за действие при евентуални горски пожари. Освен това служителите на РДГ извършват постоянни проверки в горските масиви в областта за нарушители, които палят огън или безхаберно изхвърлят бутилки или фасове, които създават предпоставки за такъв. Контролът е съвместен и се упражнява с полицията и пожарната. Установени нарушения няма.

От началото на годината в областта са регистрирани 5 пожара, които са засегнали около 300 дка гори в Еленския балкан и на територията на община Свищов.