97% от фирмите във Великотърновска област считат, че служителите им трябва да са дисциплинирани, да умеят да работят в екип и да имат добри комуникативни умения. Това показва проучване, направено от Агенция по заетостта, съвместно с Комисия по заетост към Областен съвет за развитие на област Велико Търново. Целта на допитването бе да се събере и анализира актуална информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри. Анкетата се проведе в периода 30 май – 30 юни 2024-а. Според данните най-важните компетентности, които персонала трябва да притежава са личностна и социална, предприемаческа и математическа.

69,5% от анкетираните компании не считат, че е необходимо провеждане на обучение за придобиване на посочената от тях компетентност.

Проучването сочи още и, че в близките 6 месеца около 15% от фирмите в областта ще търсят нов персонал. 424 от анкетираните работодатели предвиждат да освободят служители през следващите 12 месеца. Най-голяма нужда на пазара на труда в момента има от електротехници /397 човека/, строители /375 човека/ и електромонтьори /327 човека/. Относно професиите, за които се изисква специална квалификация или висше образование, най-голям глад в близката половина година ще има за учители /155 души/, шофьори /142- души/ и инженер химици /15 души/.

През следващите 12 месеца работодателите ще имат нужда от работници в преработващата промишленост, в добивната промишленост и работници по събиране и сортиране на отпадъци.

52% от анкетираните работодатели срещат затруднение при намиране на работна сила за заявените по-горе потребности. Основната причина за това е липсата на  квалифицирани кадри.

Според проучването на Областния съвет, анкетираните фирми биха преодолели затрудненията като организират обучения на работното място, както и преди започване на работа, но и като „крадат“ кадри от други компании.

В по-дългосрочен план – след 3-5 години на пазара на труда в региона ще има остра нужда квалифицирани кадри в сферите на икономиката, педагогическите науки, стоматологията, администрацията и управлението, както и в информатиката и компютърните науки.

При кадрите със средно образование се прогнозира глад за в следните професионални направления – Електроника и енергетика, Търговия на едро и дребно, строителство , хранителни технологии, маркетинг и реклама, производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, хотелиерство и ресторантьорство.

Изводът от проучването е, че е удачно висшите училища и училищата от системата на средното образование да започнат в по-голяма степен да извършват обучение в специалности, съобразно трайно установените потребности на работодателите от работна сила.