Среща с отговорните за ремонта на пътя към град Елена / II-53 Поликраище – Елена – Сливен/ свика областният управител на област Велико Търново Ивайло Здравков. Повод за нея са ежедневните сигнали от граждани, които постъпват в Областна администрация, Областно пътно управление и Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Хората се оплакват основно от тежкия трафик, а бизнеса – от това, че липсата на път затруднява дейността им.

Включиха се директорът на Областно пътно управление – Велико Търново инж. Венцислав Ангелов, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Радостин Върбанов, кметът на  Елена Дилян Млъзев, инж. Филип Маринов и инж. Румен Игнатов – изпълнителни директори на „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД.

Проектирането на ремонтна е направено през 2015 година, а реалният строеж стартира в края на 2023-а.

„Той предвижда цялостна подмяна  на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването, нови бордюри, ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Ще се почисти канализацията на Елена и на село Стара река, ще се подменят решетките и капаците на дъждоприемните и ревизионните шахти. В населените места след ремонта ще има пешеходни пътеки и нови тротоари. В участъка на територията на област Велико Търново ще бъдат обновени 5 моста“, обясни инж. Венцислав Ангелов.

Той допълни и, че именно един от мостовете – на входа на град Елена е предизвикал забавяне на дейностите. След като е започната работа по него, е установено, че той е силно компрометиран и е необходимо да бъде изцяло обновен. Затова е поискано и решение, което е пристигнало в края на миналата седмица.

„Сега започваме скоростно поетапен ремонт на моста, за да можем да завършим възможно най-скоро и целия проект“, допълни инж. Ангелов.

Областният управител Ивайло Здравков посочи, че дейностите са забавени и от два проекта, които Община Елена реализира паралелно – за подмяна на  ВиК тръби в урбанизираната зона на  града и няколко села. Кметът на Елена Дилян Млъзев увери, че те ще приключат до началото на август, като вече са подменени над 1 км тръби и остават още около 450 метра.

Благодарение на добрата синхронизация на дейностите на всички отговорни институции – Областна администрация, ОПУ, ОД на МВР, които контролират трафика в района и следят за нарушители, минаващи по затворения път и фирмата изпълнител, проектът отново е влязъл в срок. Всички те се обединиха около мнението, че ремонтът на  пътя към Елена трябва да приключи в края на месец август.

Губернаторът Здравков има идея и ще изпрати предложение до Агенция „Пътна инфраструктура“ веднага, след като тази реконструкция приключи, да започне нова – на обходния път към Елена през Плаково и Средни колиби, тъй като сега от там преминава целия трафик и отсечката също е изключително компрометирана.

„Проблем за еленчани е и факта, че тежкотоварните автомобили, както и автобусите трябва да заобикалят по друг маршрут, който удължава пътят им с около 130 километра. В разгара на лятото и за туристически град като Елена това е пагубно“, коментира още областният управител.