9 официални сигнала за пожари, основно в сухи треви на територията на Великотърновска област, са подадени на тел. 112 през изминалото денонощие. 6 от обажданията са били са горящи сухи треви и храсти, 2 за запалени отпадъци и 1 за горяща селскостопанска постройка в свищовското село Горна студена. Благодарение на добрата координация между институциите, усилията на пожарникари и доброволци са спасени стотици декари посеви и смесени гори, както и десетки сгради на различни места в областта. Евакуирани са и 25 животни от ферма в района на павликенското село Дичин.

Мълния подпали сухи треви и храсти в землището между град Килифарево и село Плаково. Пожарът е пресечен, овладян и изгасен за минути. В потушаването на пламъците се включва и кметът на Килифарево Цоньо Пилев, заедно с доброволци от града.

В землището на свищовското село Ореш също имаше сериозен пожар, който засегна няколко къщи, но за щастие нямаше пострадали хора. Още късно снощи пламъците бяха локализирани, а екипи на пожарната останаха на място, за да предотвратят повторно разрастване. В гасенето се включиха екипи на противопожарните служби в Свищов, Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Полски Тръмбеш и десетки доброволци.

„Кметът на Свищов Генчо Генчев ме увери тази сутрин, че всички пожари, които са регистрирани на територията на общината са потушени. За щастие при нито един от инцидентите няма пострадали хора. Щетите тепърва ще се изясняват“, обобщи областният управител Ивайло Здравков.

Привечер силна буря връхлетя областта и също нанесе щети на места. Най-пострадали са Свищов и Велико Търново. В крайдунавския град има получени десетки сигнали за паднали клони и дървета, които вече се премахват. Положението е сходно и във Велико Търново. Обажданията от граждани на старопрестолната община са основно за изкоренени дървета и паднали клони – 3-4 за града и няколко за град Дебелец и село Ресен. Всички дънери и клони са нарязани и премахнати. Имаше и сигнали за увиснали кабели на няколко места във Велико Търново, по тях работят отговорните дружества – собственици. Обстановката се успокоява, но и днес за региона има предупреждение за възможни локални интензивни валежи, придружени със силен вятър и градушки. В сила е и червен код за опасно горещо време.