Националният институт по метеорология и хидрология издаде червен код за опасно високи температури и за днес в област Велико Търново. Това е най-високата предупредителна степен за явления, които могат пряко да повлияят върху живота и здравето на хората. Същевременно индексът на пожароопасност също остава екстремален.

Областният управител Ивайло Здравков е в постоянен контакт с всички държавни и местни институции, натоварени с отговорности за действие при кризисни ситуации.

Към момента ситуацията на територията на областта е спокойна. Регистрираните пожари са овладени и не са застрашили здравето и живота на гражданите.

Очакваните температури днес ще са между 37° и 42°, като не е изключено да надхвърлят дори 43° на сянка. От НИМХ предупреждават, че стойностите ще останат в този диапазон до четвъртък включително. След това се очаква леко понижаване на температурите, но то ще е едва с 5 – 6 градуса. Най-вероятно то ще бъде придружено от силни гръмотевични бури, интензивни дъждове и градушки. Явленията ще са с локален характер.

По време на пожароопасния сезон паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии е абсолютно забранено. Не трябва да се допускат палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места – контейнери и сметища.

Областният управител апелира да се спазват всички правила за безопасност, в никакъв случай да не се пали огън на открито и при нужда гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112.

За днес червен код е обявен за почти цялата страна.