Агенция “Пътна инфраструктура” ограничава движението на товарни автомобили над 20 тона за времето от 13:00 до 21:00 часа днес. Причината са очакваните високи температури /над 41°С/. Забраната е въведена в област Велико Търново, както и за регионите на Русе, Шумен, Варна, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград и Силистра. 

На територията на областите Велико Търново и Търговище трафикът на камиони над 20 т ще бъде временно спрян по път І-4 Севлиево – Велико Търново – Търговище между Ново село и Черенча /от 101-и км до 250-и км/. Ограничението важи и за участък от първокласния път І-5 Полски Тръмбеш – Велико Търново – Габрово от района на Полски Тръмбеш до Дебелец /от 65-и км до 115-и км/, както и по път ІІ-55 Дебелец – Предела – Гурково, в отсечката от Дебелец до село Мишеморков хан.

Спирането на тировете в определени участъци от републиканската пътна мрежа в следобедните часове, когато температурите са най-високи, се прави, за да се минимизират рисковете от деформации на пътната настилка и да се опази живота и здравето на пътуващите.

Във времето между 13:00 и 21:00 часа тежкотоварните автомобили ще изчакват извън пътното платно на определени места, без да пречат на останалите участници. Ограничението не се отнася за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

АПИ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.