Учението се проведе край ЖП-гарата в Дебелец и в него участваха пожарникари, полицаи, спешни медици и доброволци от Български червен кръст.

На място бяха още заместник-министърът на МВР Кирил Ценкин, старши комисар Димитър Машов – директор на ОД на МВР, старши комисар Красимир Кръстев – директор на РД ПБЗН, както и ръководители и представители на други институции.

Целта на учението бе да провери готовността на структурите на МВР за ограничаване и ликвидиране на последствията от ситуацията, да се подобрят координацията и уменията за работа със специализирана техника при наводнения и катастрофи.

Учението премина през няколко етапа, като в първия пожарникарите използваха плаващ вседеход „Амфибия“, с помощта на който бе евакуиран пострадал шофьор на автомобил, паднал в реката.

Вторият етап разигра ПТП и изваждане на затиснати граждани, на които беше оказана първа помощ. Третият представляваше демонстрация на ленти за принудително спиране на автомобил, чийто водач отказва да изпълни полицейско нареждане.