Бъдещото развитие на международното летище в Горна Оряховица беше коментирано на работна среща, инициирана от областния управител Ивайло Здравков. На поканата му се отзоваха кметовете на Горна Оряховица и Лясковец Николай Рашков и Васил Христов, председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Огнян Стоянов и Петър Петров, който е координатор „Оперативно-технически дейности“ на летището и представител на фирмата концесионер.

За да се реализират инвестиционните намерения на концесионера за тази година областният управител предложи процедура за промяна собствеността на два терена. Става дума за два имота от общо 16 дка, върху които Генералният план за развитие на летището, предвижда изграждането на съоръжения за безопасна експлоатация на аеропорта. В момента земята е  собственост на община Горна Оряховица и тя може да бъде придобита от концесионера, като първо тя стане публично-държавна собственост, а после да се прехвърли с анекс към концесионния договор на фирмата, която стопанисва летището. Върху терена ще се изградят периметрова ограда и обходен път, а всичко, което бъде построено остава собственост на държавата.

Освен това за тази година концесионерът предвижда още удължаване на пистата с около 600 метра, с което тя да стане 3 060 метра и съответно да е третата по дължина в България.

Ивайло Здравков изрази намерение и за втора среща, на която да присъстват отново представители на концесионера, както и на Държавно предприятие: „Ръководство на въздушното движение“. На нея областният управител ще бъде подробно запознат с Генералния план за развитие на международното летище.

В края на срещата Ивайло Здравков подчерта, че планира и регулярни срещи със заинтересовани лица, така че да се изработи генерална концепция за развитие на интермодалния терминал в Горна Оряховица, който е от стратегическо значение за цялата Великотърновска област.

Припомняме, че летището в Горна Оряховица бе отдадено на концесия през 2016 г. за срок от 35 години.