Областният управител Ивайло Здравков бе гост на Деня на Община Сухиндол – празник на лозарите и винопроизводителите. Поканата на кмета инж. Пламен Чернев уважи за поредна година и вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова. По стар български обичай гостите се окичиха с лозови клонки, поляха с вино лозите за берекет и добра реколта и зарязаха лозята в местността Димчански завой, а празнична молитва отслужи отец Христо.

Празникът започна в ритуалната зала на Сухиндол с празнични думи от кмета и вицепрезидента.

„Който е дошъл веднъж при нас се връща отново. Чакаме и инвеститори“, пошегува се инж. Пламен Чернев.

С поздрав към жителите и гостите се обърна и вицепрезидентът:

„Когато си тръгваме от Сухиндол сме заредени с много енергия, светлина и с много българщина. Ако наистина човек иска да се докосне до боговете и добре да дойде в Сухиндол и да опита от това вино. Всички имаме една цел – да не  се обезлюдяват българските райони, да остават децата ни тук и да прославят страната ни. Да си пожелаем природата да е благосклонна, но и тези, които вземат решенията също да се благосклонни, държавата да помага и да улеснява вашата работа. Да се направят онези чудесни политики, да свържем винопроизводството с туризма, с културата ни, да има все повече инвестиции и туристи от целия свят. Те да дойдат и да опитат от този еликсир и да разказват за нашата страна. Нека бъдем единни като хора“, пожела Илияна Йотова.

След ритуала по празничното зарязване областният управител, вицепрезидентът, кметът на Сухиндол и други официални гости разгледаха базата на винарна „Ловико лозари“ АД, която е пряк приемник на най-старата лозаро-винарска кооперация в България, основана през 1909 г. Гостите видяха музейната сбирка и посетиха най-дълбоката изба, където се съхраняват отбрани вина.