Третата работна среща за извеждане на тежкотоварния трафик от ул. „Родопи“ в Г. Оряховица, която бе инициирана от областния управител Ивайло Здравков, излезе с конкретни решения около които се обединиха всички заинтересовани страни.

На нея бе решено експертите от Горна Оряховица и Лясковец да направят проект за промяна на постоянната организация за движение, засягаща двете общини в Републикански пътища 2-53 и 3-514 и общински участък в Горна Оряховица на ул. „Родопи“.

Проектът ще бъде съгласуван с Областно пътно управление и сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, след което Областно пътно управление ще издаде забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона по път 2 – 53 в зоната на кръстовището на ул. „Родопи“. Такава забрана ще важи и за ул. „Княз Борис I“.

Освен това община Лясковец ще проведе обществена поръчка за СМР за основен ремонт на пътен участък от Лясковец до пътен възел Честово, където ще забранено преминаването на всички моторни превозни средства по време на ремонта.

Паралелно с това двете общини съвместно с Областен управител, ще инициират предложение за прекласифицирането на двата общински пътя в републикански – става дума за участъците от Лясковец до пътен възел Честово и с. Козаревец – пътен възел Честово, които да се стопанисват от АПИ. От своя страна АПИ ще предприеме стъпки за разширяване габарита и основен ремонт на двете ключови за развитието на Горна Оряховица и Лясковец индустриални зони.

Гражданите ще бъдат информирани подробно и своевременно за всички предстоящи действия на институциите, коментира след срещата областният управител Ивайло Здравков. Той изрази удовлетворението си, че всички страни са постигнали общо становище като са направили съответни компромиси. По думите му всяка една институция е поела своята отговорност в името на общото благо.

На срещата присъстваха кметовете на Горна Оряховица и Лясковец Николай Рашков и Васил Христов, заместниците им в съответните ресори инж. Анелия Христова и инж. Росица Господинова, директорът на Областно пътно управление Венцислав Ангелов, директорът на ОД МВР старши комисар Димитър Машов, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Радостин Върбанов и инспектор Георги Игнатов от „Пътна полиция“, главният архитект на Община Горна Оряховица Стефан Георгиев и инж.  Иван Йовчев, който е проектант на основен ремонт на общински път Лясковец – пътен възел Честово.