Деца от Обединено училище „П. Р. Славейков“ от с. Джулюница представиха обичая Банго Васил в Областна администрация Велико Търново. Учениците гостуваха на областния управител Ивайло Здравков и неговия екип по случай ромската Нова година, която се отбелязва на 14 януари, а проявата бе организирана от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Малките гости бяха облечени в традиционни носии и представиха възстановка на колоритния ромски обичай Банго Васил с характерните обреди, песни и танци. Те сурвакаха за здраве областния управител и почерпиха служителите на администрацията с баница с късмети. На Ивайло Здравков и на заместника му Валентин Михайлов се падна пожеланието да не пестят усмивките си през годината и да даряват с тях радост на околните.

Учениците споделиха, че ромската Нова година се посреща в продължение на три дни – 13, 14 и 15 януари. Поверието гласи, че е важно кой гост пръв ще пристъпи прага на къщата, защото такава ще бъде и цялата година за стопаните. Ромите почитат за свой закрилник Свети Василий, затова и празникът е известен като Банго Васил или Василица.

„Благодаря за хубавото изпълнение. Продължавайте все така да почитате традициите и да ги уважавате. Бъдете здрави и имайте една много щастлива и успешна година“ им пожела областният управител Ивайло Здравков.

След края на възстановката децата получиха пакети с лакомства.