Областният управител Ивайло Здравков прие на работно посещение посланика на Република Азербайджан Н. Пр. г-н Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов.

На срещата присъства и заместник – областният управител Валентин Михайлов. По време на разговора бяха обсъдени възможностите за насърчаване на двустранните икономически и културни връзки.

„За мен е чест да Ви посрещна в Областна администрация и да изкажа удовлетворението си, че за пореден път посещавате Историческата и духовната столица на България Велико Търново, която, както знаете, е административен център на Областта. Надявам се, че с тази Ваша визита ще задълбочим още повече контактите и ще фокусираме вниманието на Вашата страна, представителите на бизнеса и културата към потенциала на Великотърновска област. В този смисъл бих искал да подчертая, че дълбоко ценим приноса на Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев“ за предоставените през 2015 г. средства за реставрация, консервация и социализация на музейния резерват „Трапезица“ във Велико Търново“, каза областният управител Ивайло Здравков.

Негово превъзходителство увери, че президентът на Азербайджан и лично той имат много топло отношение към България и особено към Велико Търново, който е побратимен с Азербайджанския град Шуша. Там в скоро време ще бъде направен кът, посветен на историческата и духовна столица на България. Г-н Хюсейнов запозна областния управител с намерението на азербайджански инвеститори да изградят Парк на приятелството в района на т. нар. циркова площадка във Велико Търново. Той сподели, че е посетил ВТУ и се е срещнал с кмета на болярския град инж. Даниел Панов, с когото също са обсъдили бъдещи съвместни инициативи.

В края на срещата областният управител Ивайло Здравков връчи на посланика г-н Хюсейн Хюсейнов почетен плакет за заслуги в развитието на двустранните отношения, както и репродукция на известната картина „Ръченица“ на художника Иван Мърквичка.

От своя страна посланикът на Азербайджан подари за спомен старинна керамика от Баку.