Всички десет общини на територията на областта са с проходими пътища. Все още има населени места без ток – пет села в община Велико Търново, 6 в Стражица, 4 в Сухиндол, но във всяко едно селище екипите на ЕНЕРГО-ПРО от първия ден на усложнената зимна обстановка имат достъп до съответните аварирали места, работи се и електрозахранването ще бъде възстановено до края на деня.

Това увери областният управител Ивайло Здравков на съвместна пресконференция с директорите на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов и на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов.  По думите му екип на дружеството от 12 души не се е прибирал от три дни и е настанен в Стражица, така че да отреагира на всички аварии своевременно.

Самият Областен кризисен щаб работи от 24.00 часа през нощта на съботния ден без прекъсване до късно вчера вечерта. В постоянна връзка, заради тежката ситуация, са всички институции, в това число НВУ, Спешния център, БЧК и др.

„Основното и водещото е, че Прохода на Републиката през цялото време остана проходим при зимни условия. Беше затворен съвсем накратко докато се почисти от обилния снеговалеж, падналите дървета, клони и навяванията. И в момента тежкотоварните превозни средства се спират на места и не се пропускат в посока Русе поради факта, че Русенска област не може да ги поеме, а хиляди ТИР-ове чакат да напуснат страната в посока Румъния“, обобщи още Ивайло Здравков. Той бе  категоричен, че основният проблем по отношение на пътните артерии и затварянето им са лошо оборудваните моторни превозни средства и най-вече тежкотоварните, които са били с летни гуми.

Старши комисар Димитър Машов допълни, че ОД на МВР разполага с КПП на Прохода на Републиката във връзка с миграционния трафик. На него се спират и проверяват голяма част от автомобилите. Формално много от ТИР-овете отговарят на законовите изисквания при зимни условия да шофират с 4 мм. грайфери, но гумите им са летни и тук институциите нямат правомощия.

„Вечерта в събота, когато започна обилния снеговалеж, предприехме спиране на товарните автомобили и пропускахме единствено тези с вериги“, обясни директорът на ОД на МВР.

Директорът на Областно пътно управление също подчерта, че към момента на територията на областта няма затворени пътища от Републиканската пътна мрежа с  изключение на път 3 – 504 от село Стефан Стамболово до Обединение. Там има преспи около 4-5 метра, които се третират с тежка техника и този следобед билото ще бъде пробито. По думите на инж. Ангелов над 110 машини работят на терен и в момента в цялата област. Относно инцидента със закъсалите преди дни автобуси в района на село Поликраище той бе категоричен, че не е имало бедстващи хора, а причина за това е аварирал ТИР.

По време на виелицата другата по-сериозна ситуация е била край Патреш, където от 5-метрови преспи са извадени 12 автомобила, а сред пътниците е имало детенце с аутизъм. И там екипите на РД ПБЗН и МВР са действали професионално като не е допусната по-драматична ситуация.

Областният управител подчерта, че Областният кризисен щаб е осигурил допълнителна подкрепа от редица институции сред които НВУ и дори затворници от общежитието, а което е получено разрешение от затвора в Ловеч. Военният министър пък е разрешил в 4.00 ч. сутринта срещу неделния ден екипи и техника на Националния военен университет да се включат в борбата с тежката зимна обстановка.

„Между институциите в областта има невероятен синхрон. Действахме заедно, разпределихме задачите си, а когато има екипност и професионализъм нещата се случват“, обобщи подобряващата се ситуация старши комисар Машов. Той благодари на областния управител за добрата координация и личната му ангажираност през последните три денонощия. От своя страна Ивайло Здравков благодари на всички хора и институции и призова усилията им да бъдат оценени.