Кръгла маса по проект „Индекс на местната система за почтеност – устойчиво бизнес развитие“ на Асоциация „Прозрачност без граници“ се проведе в Областна администрация във Велико Търново. В дискусията участваха представители на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията, чийто председател е областният управител Ивайло Здравков и представители на общините Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Плевен, Разград, Русе и Силистра.

Форумът бе открит от областния управител. Той подчерта, че всяка ангажираност от страна на държавните институции по теми като почтеност и корупция е не само полезна, но и необходима.

„Нашата роля е на само превантивна, а и да противодействаме ефективно при конкретни сигнали“, бе категоричен Ивайло Здравков.

Пред участниците в дискусията изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов представи Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2021 – 2027 г. За пътната карта за изпълнението й говори Кремена Чорбанова, а Ваня Нушева презентира резултатите от проучването на институции и сектори в Местната система за почтеност в секторите: Общински съвет, кмет, Общинска администрация и др.

Проучването е установило, че Велико Търново стартира от 10-то място в Индекса на местната система на почтеност.

От институциите на местната власт и местното самоуправление във Велико Търново най-висока оценка получава общинската администрация с индекс 3,95 т. (от 5 възможни) Кметът е с  3,62 т.

Сред основанията за високата оценка на администрация са изградените системи за предоставяне на административно обслужване, включително на електронни услуги.

Общинският съвет получава оценка 3,37 т. Основните позитиви в неговата работа са свързани с ефективното търсене на отчетност от кмета и администрацията, както и в осигуряването на публичност относно обсъжданите документи, стана ясно по време на дискусията, в която се чуха и много препоръки към работата на местните парламенти.

Областният управител увери, че всички те ще бъдат коментирани на регулярната му среща с председателите на Общински съвети от областта, която е насрочена за следващата седмица.