Областният управител Ивайло Здравков откри тържествената сесия на новоизбрания Общински съвет във Велико Търново за мандат 2023 – 2027 г.

Първото заседание се проведе в Музей „Възраждане и учредително събрание“ в присъствието на много граждани и гости и започна с изпълнение на химните на България, Европейския съюз и на Велико Търново от Детска вокална група „Пеещи камбанки“ с художествен ръководител Владимир Габров.

 

След това общинските съветници, кметовете на кметства и кметът на общината д-р инж. Даниел Панов положиха клетва да работят в интерес на гражданите и развитието на община Велико Търново.

 

Те получиха клетвените си листове от председателя на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова, а временно изпълняващият длъжността кмет Снежана Данева – Иванова връчи на новия градоначалник огърлица и ключ, които са символите на общината.

 

Областният управител поздрави местните избраници и подчерта, че в негово лице държавата протяга ръка на бъдещото управление на Община Велико Търново. По традиция Ивайло Здравков връчи на кмета д-р инж. Даниел Панов поздравителен адрес.

 

„Работете отговорно, търсете диалог и единение с хората“, се казва в него.

 

В словото си кметът д-р инж. Панов, който започва четвъртия си мандат, подчерта, че се отнася към опонентите си с уважение, но ги призова да загърбят разделението и настоя те да работят със сърце и обич към Велико Търново.

 

Областният управител Ивайло Здравков призова новите местни управници да оправдаят доверието на гражданите:

„Изграждайте доверието и уважението на вашите избиратели, благодарение на които днес сте тук и оправдайте положената клетва. Приоритет във вашата работа нека бъдат обещанията и отговорностите, които сте поели пред вашите избиратели. Постигайте ги като спазвате принципите на колегиалност и толерантно поведение към останалите избраници. Бъдете на нивото на вашата отговорност! Помогнете на институциите да бъдат уважавани. Бъдете в диалог с гражданите и докажете, че във ваше лице са направили правилния избор. Успешна работа“, пожела Ивайло Здравков.

След словото му отец Славчо Иванов отправи богослов за здраве и успешен мандат.

 

След това областният управител даде думата на доайена сред общинските съветници Иван Александров. Той откри първото заседание на местния парламент за избор на председател. Новоизбраните съветници се обединиха около кандидатурата на досегашния пръв сред равни Венцислав Спирдонов. След тайно гласуване девет членната комисия по избор го конституира за председател с 27 гласа „за“.