Областният управител Ивайло Здравков откри тържествената сесия на новоизбрания Общински съвет в Стражица за мандат 2023 – 2027 г. Първото заседание се проведе в ритуалната зала, а преди това общинските съветници, кметът Йордан Цонев и кметовете на кметства положиха клетва да работят в интерес на гражданите и развитието на община Стражица.

Те получиха клетвените си листове от председателя на Общинската избирателна комисия Марияна Кръстева, а временно изпълняващият длъжността кмет Мария Бъчварова  връчи на новия градоначалник огърлица и ключ, коио са символите на общината.

Областният управител поздрави местните избраници и подчерта, че в негово лице държавата протяга ръка на бъдещото управление на Община Стражица. Ивайло Здравков връчи на кмета Йордан Цонев поздравителен адрес.

„Работете отговорно, търсете диалог и единение с хората“, се казва в него.

В словото си кметът Йордан Цонев увери, че ще работи за развитието на региона и повишаване качеството на живот на гражданите. Той допълни, че в работата си ще се придържа към клетвата, така че следващите четири години ръка за ръка със съветниците и кметовете на кметства  да  създадат по-добри условия за живот.

Областният управител Ивайло Здравков също поздрави новите местни управници:

„Изграждайте доверието и уважението на вашите избиратели, благодарение на които днес сте тук и оправдайте положената клетва. Приоритет във вашата работа нека бъдат обещанията и отговорностите, които сте поели пред вашите избиратели. Постигайте ги като спазвате принципите на колегиалност и толерантно поведение към останалите избраници. Бъдете на нивото на вашата отговорност! Помогнете на институциите да бъдат уважавани. Бъдете в диалог с гражданите и докажете, че във ваше лице са направили правилния избор. Успешна работа“, пожела Ивайло Здравков.

След словото му йеромонах Димитрий отправи богослов за здраве и успешен мандат.

След това областният управител даде думата на доайена сред общинските съветници Димчо Димов. Той откри първото заседание на местния парламент за избор на председател. Постъпи само едно предложение – за досегашния Илиян Маринов.

След тайно гласуване комисията по избора от трима члена удостовери единодушния избор на Илиян Маринов, който за трети път оглавява Общинския съвет.