Областният управител Ивайло Здравков откри тържествената сесия на новоизбрания Общински съвет в Сухиндол за мандат 2023 – 2027 г. Първото заседание се проведе в сградата на общината, а преди това съветниците, кметът на кметство Бяла река Мадлена Русанова и кметът на общината инж. Пламен Чернев положиха клетва да работят в интерес на гражданите. Те получиха клетвените си листове от председателя на Общинската избирателна комисия Миглена Шишкова, а негово благоговенство свещеник Христо извърши богослов за здраве и успешен мандат.

„Уважаеми дами и господа, поздравявам ви с резултатите, които постигнахте на отминалите избори. Законовото ми задължение да положите клетва в мое присъствие го приемете като протегната ръка от страна на държавата по отношение на бъдещото управление от вас на Община Сухиндол“, увери областният управител Ивайло Здравков.

Под негово ръководство клетва положиха последователно общинските съветници, управникът на село Бяла река и кметът на общината инж. Пламен Чернев, който започва петия си мандат начело на местната власт. Той получи от областния управител поздравителен адрес:

„Работете отговорно, търсете диалог и единение с хората“, се казва в него.

След като положи клетва Пламен Чернев прие от временно изпълняващия длъжността кмет Здравко Гърбов символите на Общината – огърлица и ключ.

В словото си той посочи, че ще работи както и досега отговорно и с грижа за хората в община Сухиндол.

Областният управител Ивайло Здравков също се обърна към местните избраници:

„Изграждайте доверието и уважението на вашите избиратели, благодарение на които днес сте тук и оправдайте положената клетва. Приоритет във вашата работа нека бъдат обещанията и отговорностите, които сте поели пред вашите избиратели. Постигайте ги като спазвате принципите на колегиалност и толерантно поведение към останалите избраници. Бъдете на нивото на вашата отговорност! Помогнете на институциите да бъдат уважавани. Бъдете в диалог с гражданите и докажете, че във ваше лице са направили правилния избор. Успешна работа“, пожела Ивайло Здравков.

След словото си той даде думата на доайена сред общинските съветници Йордан Йорданов. Той откри първото заседание за избор на председател на новия Общински съвет. Бяха направени две предложения – за досегашния председател Борислав Вълев и за самия Йорданов, който обаче си направи отвод. След таен избор тричленната комисия избра за председател на местния парламент в Сухиндол отново Борислав Вълев.

В края на заседанието кметът Пламен Чернев подари на областния управител почетен плакет на Община Сухиндол и две книги, посветени на поета и революционер Христо Ботев.