Областният управител Ивайло Здравков откри тържествената сесия на новоизбрания Общински съвет в Полски Тръмбеш за мандат 2023 – 2027 г. Първото заседание се проведе в сградата на общината, а преди това съветниците, кметовете на кметства и кметът на общината Георги Чакъров положиха клетва да работят в интерес на гражданите. Те получиха клетвените си листове от председателя на Общинската избирателна комисия Пламен Георгиев, а отец Димитър извърши богослов за здраве и успешен мандат.

„Уважаеми дами и господа, поздравявам ви с резултатите, които постигнахте на отминалите избори. Законовото ми задължение да положите клетва в мое присъствие го приемете като протегната ръка от страна на държавата по отношение на бъдещото управление от вас на Община Полски Тръмбеш“, увери областният управител Ивайло Здравков.

Под негово ръководство клетва положиха последователно общинските съветници, кметовете на населени места и кметът на общината, който започва шестия си мандат начело на местната власт. Георги Чакъров получи от областния управител поздравителен адрес:

„Работете отговорно, търсете диалог и единение с хората“, се казва в него.

След като положи клетва Георги Чакъров прие от временно изпълняващия длъжността кмет Росен Русанов символите на Общината – огърлица и ключ, и се обърна към гостите и гражданите:

„Целият ми професионален живот е неразривно свързан с община Полски Тръмбеш и с общинска администрация. Искам да кажа на всички, че мандатът наистина ще бъде сложен и тежък, но община Полски Тръмбеш е една от малкото в България, която няма нито неразплатени разходи, нито просрочени задължения. Нещо повече – макар и в изборна година нашият бюджет има 1 млн. лв. резерв, така че на първо време можем да посрещнем това, което ни очаква през следващата година. Благодаря за този категоричен вот, който гражданите на община Полски Тръмбеш ни оказаха, но той е и много задължаващ, затова честитейки на всички вас съм убеден, че и през следващия мандат ще продължим да работим усилено с разум в полза на местната общност“, подчерта кметът Георги Чакъров.

Областният управител Ивайло Здравков също се обърна към местните избраници:

„Изграждайте доверието и уважението на вашите избиратели, благодарение на които днес сте тук и оправдайте положената клетва. Приоритет във вашата работа нека бъдат обещанията и отговорностите, които сте поели пред вашите избиратели. Постигайте ги като спазвате принципите на колегиалност и толерантно поведение към останалите избраници. Бъдете на нивото на вашата отговорност! Помогнете на институциите да бъдат уважавани. Бъдете в диалог с гражданите и докажете, че във ваше лице са направили правилния избор. Успешна работа“, пожела Ивайло Здравков.

След словото си той даде думата на доайена сред общинските съветници Иван Иванов. Той откри първото заседание за избор на председател на новия Общински съвет. Бяха направени две предложения – за д-р Емил Енчев и за Маринета Кузманова. След тайно гласуване за председател с 12 гласа „за“ бе преизбрана Маринета Кузманова, която оглави Съвета за трети пореден мандат.

„През всичките тези години съм работила и ще продължавам да работя за благото на община Полски Тръмбеш. Председателят трябва да бъде една обединителна фигура. Доказала съм, че мога и се надявам да обединя сега и вас да служим вярно на хората от общината“, каза Маринета Кузманова.