Областният управител Ивайло Здравков откри тържествената сесия на новоизбрания Общински съвет в Свищов за мандат 2023 – 2027 г. Церемонията се проведе в салона на първото българско Народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ в града и на нея кметът на общината д-р Генчо Генчев, кметовете на населени места и общинските съветници положиха клетва да работят в интерес на гражданите на общината. Местните избраници получиха клетвените си листове от председателката на Общинската избирателна комисия Цветелина Димитрова. Гости на тържеството бяха народният представител от Великотърновски избирателен район Димитър Николов, общественици и граждани.

„Уважаеми дами и господа, поздравявам ви с резултатите, които постигнахте на отминалите избори. Законовото ми задължение да положите клетва в мое присъствие го приемете като протегната ръка от страна на държавата по отношение на бъдещото управление от вас на Община Свищов“, увери областният управител Ивайло Здравков.

Под негово ръководство клетва положиха последователно общинските съветници, кметовете на населени места и кметът на общината, на когото областният управител връчи поздравителен адрес.

След произнасянето на клетвите архиерейският наместник отец Руслан Личев благослови избраниците за успешен мандат, а временно изпълняващия длъжността кмет д-р Анелия Димитрова тържествено предаде символите на властта – огърлицата и ключът на Общината на кмета д-р Генчо Генчев.

В словото си кметът направи анализ на предизборната кампания и подчерта, че ще продължи да работи с нов заряд по пътя за постигане на устойчив социално-икономически растеж на общината.

Областният управител Ивайло Здравков също излезе с послание към местната управа:

„Изграждайте доверието и уважението на вашите избиратели, благодарение на които днес сте тук и оправдайте положената клетва. Приоритет във вашата работа нека бъдат обещанията и отговорностите, които сте поели пред вашите избиратели. Постигайте ги като спазвате принципите на колегиалност и толерантно поведение към останалите избраници. Бъдете на нивото на вашата отговорност! Помогнете на институциите да бъдат уважавани. Бъдете в диалог с гражданите и докажете, че във ваше лице са направили правилния избор. Успешна работа“, пожела Ивайло Здравков.

След словото си той даде думата на доайена сред местните парламентаристи Санка Райкова. Тя откри първото заседание на Общинския съвет за избор на председател. След тайно гласуване с 22 гласа „за“ местните парламентаристи отново избраха д-р Кристиян Кирилов за председател на Общински съвет Свищов.