Областният управител Ивайло Здравков бе гост на тържеството по повод Деня на народните будители, организирано от РУО и „Сдружение за образователни инициативи 19“.

По традиция то се проведе на паметника на Асеневци във Велико Търново и на него новоназначените учители от цялата област бяха приветствани с „Добре дошли“. Те получиха и символични подаръци от Регионалното управление на образованието, а областният управител връчи част от тях на директори на детски градини и млади преподаватели.

„Празникът на будителите е този, които дава на всички просвещенци, учители, читалищни дейци и хора на духа силата да продължат напред. Да трасират пътя на нашите деца в общочовешките и национални ценности. Сигурен съм, че често пъти вие самите ще се питате това ли е пътят. Бъдете уверени, че тези, които вече сме минали по този път и имаме опит, ще бъдем до вас. Ще бъдем тези, към които винаги може да протегнете ръка. На добър час“, пожела на младите преподаватели в приветствието си към тях Ивайло Здравков.

Приветствия отправиха още началникът на РУО инж. Розалия Личева, както и Светлана Николова – част от 110-те учители, които са постъпили в образователната система в областта през настоящата учебна година. 27 от тях са в детски градини и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, а останалите 83 – в различни училища от цялата област.

Специални награди получиха Златомира Ангелова от СУ „В. Грънчаров“ в Г. Оряховица, която е само на 20 години, Мирела Ходжева от ОУ „В. Левски“ в село Средно село, която пътува по 60 км. всеки ден, за да стигне на работното си място, учителят, преподаващ на най-много ученици – 416 в цели 16 класа – Красимира Караиванова от СУ „Г. Измирлиев“ в Горна Оряховица, както и инж. Теодора Колева от ПГАСГ „А. Попов“ във В. Търново, която подготвя уроци по цели 17 учебни предмета.

Тържеството бе съпроводено с литературно-музикална програма в изпълнение на Денчо и Цветелина – ученици от ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново и възпитаници на СУ „В. Грънчаров“ в Горна Оряховица.