„В световен, в регионален и в общински план кризи има и ще има, но нашата задача като представители на държавната администрация и институции е да реагираме адекватно и законосъобразно на всеки случай!“

Това каза на пресконференция по повод огнището на птичи грип в региона областният управител Ивайло Здравков. Заедно с него на журналистически въпроси отговаряха директорът на ОД на БАБХ д-р Станимир Спасов и зам. кметът на Велико Търново проф. д-р Георги Камарашев.

Те припомниха хронологията на събитията и бяха категорични, че опасност за хората няма. Най-късно до края на следващата седмица процесът по загробване на заразените птици, които ще бъдат умъртвени по хуманен начин, ще приключи. За целта ще се използва терена на старото и рекултивирано сметище в Дебелец, което е с площ от около 2,5 дка. Мястото бе определено като най-подходящо и напълно безопасно, намиращо се само на 2 км. от птицефермата с огнището на птичи грип, от представители на 30 институции. Те проведоха извънредна епизоотична комисия, свикана от областния управител, в сряда. За терена вече е издадена заповед от кмета на В. Търново, а имотът е заснет от лицензирана фирма и вече се подравнява. Охраната му е поета от ОД на МВР. Освен птици, там ще бъдат загробени яйца, фуражи и торове от птицефермата. Достъпът до самата птицеферма също е възбранен от момента на установяване на заразата, увери областният управител.

„Опасност за хората няма. От началото на кризата са произведени около 8 милиона яйца от тази ферма, те са проследени, а за тези, които са изнесени в две други държави от ЕС още вчера е подадена нотификация. Съответните служби там са информирани, а за всички обекти в нашата страна важи възбрана за продажба на яйца от фермата в Дебелец“, бяха категорични представителите на институциите. Тези яйца ще бъдат унищожени на място.

Според областния управител в световната практика има единици случай на заразени от птичи грип хора, които обаче са консумирали сурово заразено месо. Тук фермата не е месодайна, а е за производство на яйца, така че е направено всичко възможно за опазване здравето на хората. Освен това служителите, които умъртвяват птиците ще са с лични предпазни средства, маски, костюми и пълна дезинфекция.

Мерките, които институциите предприемат за ликвидиране на огнището, ще струват минимум 600 000 лв. на държавния бюджет, стана ясно още от пресконференцията. Всеки момент предстои обявяването на обществена поръчка за обработка на старото сметище, където ще бъдат загробени птиците.

Спазени са всички ветеринарни мероприятия във фермата производител. Все още причината за заболяването по птиците не е ясна. Ежедневно се правят изследвания в 3-километровата и в 10-километровата зона на подобни обекти. Наблюдават се животните и от личните стопанства, увериха още властите.

/На пресконференцията присъстваха и студенти от НВУ, които изучават гражданска специалност, свързана с управлението на кризи/