Областният управител Ивайло Здравков уважи тържествата по повод Димитровден и 838 годишнина от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Честванията започнаха с празнична света литургия в църквата „Успение Богородично“ и продължиха с Литийно шествие с иконата на Свети Димитър до църквата – музей „Св. Димитър Солунски“.

Празничната програма продължи с литературно-музикалната композиция „Асеневци и възкръсналото царство на българите“ в изпълнение на Елена Велчева, Гергана Русанова и Наталия Здравкова – ученици от Старопрестолната професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ с ръководител Натали Ненова.

Търновци, както и всички хора, свързани с професионалния празник на строителя, бяха поздравени от изпълняващия длъжността кмет Снежана Данева – Иванова и от Венцислав Дончев – председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България.

Благодарствен молебен бе отслужен от свещеноиконом д-р Славчо Иванов. По традиция бе осветен курбан за здраве, а присъстващите търновци и гости на града имаха възможност да се насладят на изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.

Празникът бе организиран от Община В. Търново, Регионалния исторически музей, Великотърновска Света митрополия, Камарата на строителите в старата столица и НВУ „В. Левски“.