Заместник областният управител Валентин Михайлов уважи откриването на Кариерен форум във Велико Търново. Той е организиран от Агенцията по заетостта в рамките на кампанията „Да работиш /е/ яко“ и за който в старата столица дойдоха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и изпълнителният директор на Агенцията Смилен Вълов.

27 работодатели и стотици жители на областта, търсещи работа, обмениха информация за състоянието на трудовия пазар.

По време на форума стана ясно, че през последния месец са проведени 84 мероприятия в рамките на кампанията в големите градове. В тях са участвали над 1000 човека, а над 60 работодатели са провели повече от 600 интервюта. Заявени са били над 400 работни места.

„Целта на държавата е неактивните лица да не разчитат на помощи и да излязат от тази пасивна роля“, коментира министър Шалапатова. По думите й такива хора на възраст между 15 и 64 години в нашата страна са малко над милион. Това обаче не е проблем само на Българи, а кризата с липса на кадри във всички сфери на икономиката се задълбочава.

Държавата предприема мерки за квалификация и преквалификация на кадри и това е приоритет за министерството, увери още Иванка Шалапатова.

„Никой не се съмнява в полезността и нуждата от подобни събития като „Кариерен форум“, на които си дават среща работодателите и хората, търсещи възможност за трудова реализация. Добре е да бъдат привлечени и висшите учебни заведения, които готвят кадри за пазара на труда. Като представител на държавата приветствам подобни нестандартни и иновативни кампании, защото те симулират активността и насърчават предприемачеството“, коментира и заместник областният управител Валентин Михайлов.