Предстоящите местни избори на 29 октомври т. г. и организационно-техническото им обезпечаване в област Велико Търново бяха коментирани на  работна среща в Гербовата зала на Областна администрация. Заседанието бе водено от областния управител Ивайло Здравков и на него присъстваха главният секретар на администрацията Петя Райкова, експерти, директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов, началниците на РПУ, директорът на РД ПБЗН комисар Красимир Кръстев, представители на общините, Общинските избирателни комисии и институциите, които имат отношение към провеждането на вота.

 

Великотърновска област ще получи десет демонстрационни машини, които по график ще бъдат предоставени на гражданите на всички общини. Четири от тях са предназначени за гласуване за кмет и общински съветници, а останалите три са оборудвани със софтуер за гласуване за кметове на кметства, стана ясно на заседанието. На 28 октомври, ден преди вота, демомашините ще бъдат предадени отново на съхранение в Областна администрация.

Старши комисар Димитър Машов информира, че е създадена много добра организация за нормалното протичане на изборите. Към момента в областта ще бъдат разкрити 414 избирателни секции и 256 изборни места, както и 14 мобилни секции. От ОД на МВР са обезпечили охраната на всички изборни книжа, устройства за гласуване и помещения и няма да бъдат допуснати престъпления и нарушения, свързани  с вота, увери директорът на ОД на МВР. Уточнен е и броя на служителите, които ще охраняват вота и нормалното му протичане.

Областният управител Ивайло Здравков призова ако все пак има сигнали за нередности, те да бъдат отнасяни към Районните полицейски управления, ОД на МВР, Областна администрация и Министерски съвет. Той постави въпроса за техническото състояние на видеонаблюдението в цялата област. По думите му не малко камери или не работят, или не записват, или не се подържат.

„Тази дейност е приоритет като цяло на държавата във връзка с превенцията на престъпността, в това число и в изборния ден, но не само. Апелирам към кметовете да бъде разширена мрежата от видеонаблюдение около училищата, детските градини, социалните клубове и всички места, където по принцип има струпване на хора. Това ще улесни много дейността на правоохранителните и правораздавателните органи“, бе категоричен областният управител. Той каза още, че до месец и половина съвместно с ОД на МВР ще бъде направено обследване и ще се съберат данни от всяка община за нови критични точки, където да се поставят нови камери. Старши комисар Машов препоръча такива да бъдат монтирани на всички входно-изходни артерии на гадовете. По думите му това ще ограничи и дрифтовете в населените места и кръстовищата.