Областният управител Ивайло Здравков участва в официалната церемония по награждаването на призьорите в кампанията „Ела в библиотеката с приятел“. Инициативата се провежда за седми пореден път под патронажа на председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов със съдействието на Общината, благотворителни организации и частни компании.

Това лято в „Ела в библиотеката с приятел“ са се включили 3 500 четящи великотърновци от всички възрасти, които в рамките на летните месеци са прочели няколкостотин книги.

„Много се радвам, че мога да открия награждаването на участниците в тази чудесна инициатива. Поздравявам всички тях, както и организаторите в лицето на г-н Венцислав Спирдонов и ръководството на Регионалната библиотека“, заяви областният управител Ивайло Здравков. По думите му хората, които четат книги и посещават толкова често библиотеката и нейните клонове са съвременни лидери.

„Вие сте отличници сред българските деца и младежи. Думата отличник означава да се отличиш от тълпата, от масата и аз твърдо вярвам, че в днешния дигитален свят, само тези, които наистина четат, биха могли да станат успешни и знаещи хора. Благодаря ви и на добър час“, каза още областният управител.

Директорът на Регионалната библиотека доц. д-р Калина Иванова също поздрави организаторите и участниците. Тя уточни, че детският и средношколски отдели на културната институция са най-посещаваните в летните месеци.

С думи на благодарност към призьорите в инициативата се обърна и авторът на кампанията – Венцислав Спирдонов. Той бе категоричен, че всички които четат са добри хора. Председателят на Общинския съвет призова подобна кампания да се провежда и през зимните месеци на годината и призова спомоществователи да помислят за стипендии за най-четящите деца, така както се отпускат стимули на възпитаниците на Младежкия дом във Велико Търново.

На церемонията присъстваха още общински съветници, представители на различни културни и учебни институции, общественици. Бяха връчени десетки награди в различни възрастови групи. Големите награди получиха Габриела Кирилова до 10 годишна възраст, Десислава Топалова до 14 годишна възраст и Анелия Цветкова до 18 годишна възраст.