50 студенти и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново проведоха стаж по гражданска специалност в Областна администрация.

Курсантите изучават военните специалности „Мотопехотни и танкови войски“, „Разузнаване“ и „Военна полиция“, и се обучават  по гражданска специалност „Национална и регионална сигурност“.

Студентите са в IV курс на НВУ във Факултет „Сигурност и отбрана“ и също изучават „Национална и регионална сигурност“. Те бяха водени от майор Светлин Пехливанов и полк. доц. Невена Атанасова от Катедра „Национална и регионална сигурност“ .

Младите хора бяха приветствани от заместник областния управител Валентин Михайлов. От името на областния управител Ивайло Здравков той подчерта, че специалностите, които изучават курсантите и студентите от НВУ, са изключително актуални в контекста на днешното историческо време, което за съжаление е натоварено с не малко военни конфликти.

„Пожелавам ви да усвоявате знанията и уменията си съвестно, и да ги прилагате само в името на превенцията в мирно време. Експертите в Областна администрация също следват това правило – на теория се готвят за най-сериозните кризи и природни бедствия, защото подготвеният човек е по-хладнокръвен и взема правилни и разумни решения“, подчерта заместник областният управител.

Главният секретар на Областната администрация Петя Райкова запозна младите хора с дейността на Областния управител, както и с работата на органите на изпълнителната власт и техните администрации на територията на Област Велико Търново и взаимодействието им с местната власт.

Курсантите и студентите от НВУ бяха запознати и от останалите експерти с работата и дейността на Областния съвет по сигурност, с опазването на държавната и служебната тайна, както и с чуждестранна класифицирана информация. Те научиха за мероприятията за защита на населението и икономиката при бедствия във военно време, за дейностите по защита на жителите на областта, културните и материалните ценности, и околната среда в случаи на бедствия.

В края на стажа полк. доц. Невена Атанасова благодари за полезния разговор и получи уверение от страна на екипа на Областна администрация, че двете институции ще продължат да развиват партньорството си.