Областният управител Ивайло Здравков откри Национален форум на младите учители „Предизвикателствата пред образованието и младите педагози в XXI век“. Събитието се провежда в Арбанаси и в него участват 60 млади учители от цялата страна. Форумът е организиран от Регионалното управление на образованието и „Сдружение за образователни инициативи 19“ и се прави за осми пореден път. То се изпълнява по Националната програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ на Министерството на образованието и науката, с обучение на тема „STEM обучителен процес“.

„Като представител на държавата, която има за свой основен приоритет образованието, ви уверявам, че високо ценя избора ви на професия и си давам сметка за предизвикателствата, които ще ви съпътстват през цялото ви кариерно развитие. Да водиш младите хора по пътя на знанията и уменията не е само професия. Това е мисия, отговорност и призвание. Кауза, в която не сте сами. Държавата, в лицето на министерството на образованието и ресорните институции, активно подкрепя младите учители. Тази политика идва, за да отговори на обществените очаквания за качествено образование и за професионално развитие на педагозите. Много е важно в началото на вашия професионален път да получите летящ старт и подкрепа, да осъзнаете, че не сте сами, че сте много важна част не само от образователната система, а въобще от съвременния свят“, подчерта при откриването на форума областният управител.

По думите на Ивайло Здравков подобен форум е изключително полезен за младите учители, защото той подплатява желанието и амбицията им с много полезни и практически знания по конкретни казуси и предлага споделяне на добри практики.

„Най-важното е, че от този форум ще си тръгнете с усещането, че сте част от екип и професионална общност. А това е основна предпоставка за постигане на качествено образование, подкрепа на учениците и създаване на условия за това, те да развиват своите потенциал и таланти“, подчерта още областният управител Ивайло Здравков.

С приветствие към участниците се обърнаха още Наталия Михалевска, която е началник на кабинета на образователния министър, заместник кметът на Велико Търново Нейко Генчев и инж. Розалия Личева – началник на РУО.

Форумът ще продължи до събота, а младите учители ще получат сертификати за обучението си.