Областният управител Ивайло Здравков уважи церемонията по официалното откриване на новата академична 2023/2024 г. във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

В поздравителен адрес до ректора проф. д-р Димитър Димитров, Академичното ръководство, студентите и първокурсниците областният управител подчерта, че за него е чест и гордост да поздрави Академичната общност с началото на учебната година“

„Пожелавам Ви упоритост, целеустременост и успех в преподаването и усвояването на знания. Убеден съм, че с всеотдайната си работа ще надградите престижа на Великотърновския университет като приемник на Търновската книжовна школа, една от най-авторитетните съвременни образователни институции и основен фактор за просперитета на Великотърновска област“, се казва още в поздравителния адрес.

Гости на церемонията бяха още народните представители от областта Димитър Николов и Йордан Терзийски, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, изпълняващият длъжността кмет на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова.

Тържеството започна с Академично слово на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Последва произнасяне на студентската клетва, написана специално за студентите първокурсници от ВТУ от поета и драматург Радко Радков. Председателят на Студентския съвет също отправи поздрав към първокурсниците.

Благослов за успешна академична година отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.