Областният управител Ивайло Здравков присъства на тържествата по повод 115 години от обявяването на Независимостта на България. Сред официалните гости бяха още вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателя на Народното събрания Росица Кирова, народни представители, общественици и граждани.

Празникът започна по традиция със Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове“. В двора на историческия храм бе извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „В. Левски“ и на знамената на държавни,общински и образователни институции и неправителствени организации.

След това на крепостта „Царевец“ бе проведе военен ритуал за издигане на националното знаме.

„Нашите предци имат куража да кажат – ние можем и ще направим всичко като свободни хора в независима държава! В един глас от Царевец те казват: Независима България не е нова държава, възникнала, освободена и призната заради добрата воля на някого“, изтъкна в приветствието си кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов. По думите му днешният празник е живо доказателство за величието на предците ни, а историята е, за да се учим от нея.

„22 септември 1908 г. е триумф на българската история. Не бива да забравяме, че като държава и народ ще сме силни, когато сме обединени“, подчерта в своето приветствие заместник-председателя на парламента Росица Кирова.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта. От името на областния управител Ивайло Здравков курсанти от НВУ положиха венец.

След това празнично шествие премина по главната улица на Велико Търново до паметника „Майка България“, където граждани и гости поднесоха цветя.

Тържествата продължават през целия ден.