Областният управител Ивайло Здравков проведе работна среща с кмета на Община Свищов. Двамата коментираха подобряване на координацията между местната и държавната власт, организационно-техническата подготовка за предстоящите избори за общински кметове и съветници в края на октомври, както и инфраструктурни проекти.

Акцент в разговора бе Инвестиционната програма за изпълнение на условията за усвояване на средствата от европейските фондове за периода 2021 – 2027 г., която е одобрена от министъра на транспорта и съобщенията.

Областният управител Ивайло Здравков информира, че предстои актуалният списък с пътни отсечки да бъде отразен в Инвестиционната програма. В него приоритетно попада четирилентов скоростен, свързващ Свищов с Автомагистрала Русе – Велико Търново. Министърът на транспорта е подписал писмо, с което обявява скоростния път като първостепенен. Той ще се строи успоредно с магистралата между Русе и старата столица. Ще бъде обявена обществена поръчка за проектиране на Разширен идеен проект с пълни геоложки проучвания, ПУП и Парцеларен план на четирилентово лентови скоростно трасе, което ще свързва община Свищов с бъдещата промишлена зона на града и Северните крайдунавски градове с Автомагистрала Русе – Велико Търново.