Областният управител Ивайло Здравков бе официален гост на церемонията по откриването на новата учебна година в Стопанската академия. В тържествено слово той отправи поздрав към ректора проф. д-р Марияна Божинова, академичното ръководство, студентите и първокурсниците.

„Като възпитаник на Стопанската академия за мен е чест и гордост да споделя с вас този незабравим момент. Като областен управител съм удовлетворен, че Вашата образователна институция има утвърдени лидерски позиции. Тя остава едно от най-добрите висши училища в страната, където традициите и иновациите в науката и образованието си дават среща в името на просперитета на вашите възпитаници, на Свищов и на област Велико Търново. Стопанската академия е емблема на града, символ на младостта, дързостта и прогреса“, подчерта областният управител Ивайло Здравков. По думите му Академията е дама едни от най-красивите умове на България, а студентите, които се обучават там, имат пълно основание да се гордеят с избора си на висше училище, но и отговорност да бъдат на висотата на очакванията.

На първокурсниците Ивайло Здравков пожела успешен старт и да не си пропиляват времето в социалните мрежи, а до го инвестират в знания, които един ден ще им донесат добавена стойност.

„Четете, развивайте се, бъдете дръзки и любопитни, защото много скоро вие ще определяте дневния ред на нашето общество“, подчерта областният управител.

Сред официалните гости бяха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, областният управител на Бургас Пламен Янев, изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, народният представител Йордан Терзийски, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, приятели и партньори на Стопанската академия. Те също поздравиха студентите и ръководството, а в словото си проф. Марияна Божинова подчерта, че денят е специален, защото започва пътуване към знание, развитие и постижения, обединени от желанието за личностно и интелектуално израстване. Ректорът връчи почетни плакети на официалните гости, както и на областния управител Ивайло Здравков.

Специален поздрав към първокурсниците оправи и  Нургюл Салимова – вицешампион от Световната купа по шахмат за жени 2023 г. в Баку. Тя получи ваучер от ректора за учебници по време на цялото си следване, а разходите по обучението на именитата шахматистка се поемат от учебната институция.

 

 

След тържественото откриване на новата учебна година официалните гости прерязаха лентата на нов образователен център в Академията.