Областният управител Ивайло Здравков проведе работна среща и с председателите на десетте Общински съвета от областта, след като в началото на седмицата той разговаря с кметовете на общини.
Срещата се състоя в Гербовата зала на Областна администрация и в нея участваха заместник областния управител Валентин Михайлов, директора на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов, комисар Йосиф Павлов – началник отдел „Охранителна полиция“ и експерти от юридическия екип на Областна администрация.
Основна тема бе организационно-техническата подготовка за местните избори, които ще се проведат на 29 октомври тази година. Беше подчертано, че настоящият мандат на местната власт изтича на 27.10.2023 г., като съгласно Изборния кодекс кандидат за общински съветник, който заема държавна служба, задължително ползва отпуск за дните, през които в работно време участва в предизборни прояви.
На срещата се коментираха и текущи казуси от взаимодействието между Областна администрация и местните парламенти с цел подобряване на координацията между институциите.
Директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов увери, че е създадена добра организация за провеждането на местния вот. Към момента в цялата област са образувани 402 избирателни секции. Машинно гласуване ще има във всички секции с над 299 избиратели, като устройствата за гласуване ще са под постоянна полицейска охрана от деня на размисъл до приключване на изборите.
След изчерпване на дневния ред председателят на Великотърновски общински съвет и на НАПОС, Венцислав Спирдонов благодари на областния управител за полезната среща.
„Всеки диалог между институциите е много полезен. Сигурен съм, че и занапред ще бъдете толкова отзивчив и ще подавате ръка на новите колеги“, обърна се той към Ивайло Здравков.
От своя страна областният управител потвърди ангажимента си за регулярни срещи с представителите на местната власт, както и за изнесени приемни по населените места съвместно с полицаи от ОД на МВР.