Областният управител Ивайло Здравков присъства на работна среща с директорите на детски градини и училища от Област Велико Търново. Тя се проведе традиционно преди началото на новата учебна година и бе организирана от Регионалното управление на образованието. На срещата началникът на РУО инж. Розалия Личева и експерти от сферата на предучилищното и училищното образование направиха преглед на готовността за новата учебна година и дадоха някой методически указания.

Пред директорите на детски градини областният управител Ивайло Здравков изрази уважението си за труда им, който по думите му, е изключително смислен и безкрайно важен за държавата:

„Изключително се радвам, че мога да присъствам на тази среща. Направих възможното да съм тук въпреки натоварения си график. Това, че има толкова много дами, директорки на детски градини, отдавам на факта, че жените са по-упорити в работата си с деца и то в първите седем години, за които знаем колко са трудни и какво формират в нашите деца. Това е достойно за уважение. Ако искаме да направим нещо по-добро за държавата ни, за утрешния ден, то тръгва от вас. Благодаря ви и пожелавам успешна година“, каза в приветствието си Ивайло Здравков. Той подчерта, че винаги би се отзовал на среща при желание и необходимост от страна на директорите.

Беше отчетено, че всичките 73 общински детски градини в областта, частната и подготвителните групи към училищата са готови за новата учебна година. За предходната година са направени общо 948 скрининг тестове на деца от 3 до 3,6 годишна възраст, постъпващи в забавачките, като при 278 деца след това е била определена обща подкрепа, а при 18 – допълнителна. Беше подчертано, че скрининг тестовете са полезни, тъй като при тях рано се откриват евентуални  дефицити, които в последствие и при работа с педагог, могат да бъдат преодолени. Инж. Личева препоръча на директорите в случай на нужда тестовете да се правят в присъствието на родители.

Беше подчертано още, че във всички детски градини на областта ще има психолози, а педагозите не бива да бързат да ангажират ресурсни учители за работа с хиперактивни, или не добре говорещи български език деца, каквито има в по-малките населени места. Вместо това е добре да се работи за приобщаването на такива малчугани по-упорито.

По-късно областният управител Ивайло Здравков присъства и на работна среща с директорите на училища от областта. Той ги поздрави и подчерта, че на тях се пада тежката задача да надградят познанията, опита и ценностите на учениците.

„Знам колко е трудна мисията ви, но знам и че в последните години държавата прави необходимото да бъдете достойно възнаградени. Убеден съм, че така ще бъде и занапред. В свят, който не спира да се развива, точно на вас – учителите и директорите се пада задачата да адаптирате децата към съвременните изисквания на обществото“, подчерта областният управител.

На срещата инспектор Ивелин Иванов от ОД на МВР съобщи, че през новата учебна година ще стартира още една национална програма, в която МВР и Министерство на образованието ще си партнират. Тя е свързана с превенцията на учениците по теми като трафик на хора, престъпления в интернет, престъпления срещу собствеността и употреба на наркотични вещества.

Главен инспектор Боян Бартолов – началник сектор „Охрана на обществения ред“ информира, че се взети всички мерки за безпрепятствено откриване на учебната година, а главен инспектор Радостин Върбанов – началник на сектор „Пътна полиция“ увери, че в първия учебен ден пред всяко училище ще има полицаи. През цялата учебна година пред по-големите учебни институции ще се осъществява периодичен контрол. Добрата новина е, че по време на лятната ваканция в областта няма ПТП със загинал ученик.

Срещата продължи с отчет на инж. Розалия Личева за миналата учебна година. По думите й през 2022/2023 г. във всичките 83 държавни и общински училища на областта са се обучавали 20 399 ученика, а тази година те ще са с 414 по-малко. Наблюдават се положителни тенденции към все по-малко отпадащи ученици, както и към повишаване броя на завърналите се от чужбина в по-малките населени места.