Организационно-техническата подготовка на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г., обсъдиха на работна среща областният управител Ивайло Здравков, кметове и представители на десетте общини от региона.

 

Срещата се проведе в Гербовата зала на Областна администрация и бе водена от Ивайло Здравков. На нея присъстваха още заместникът му Валентин Михайлов, експерти от администрацията, както и комисар Йосиф Павлов – началник отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР.

 

 

Ивайло Здравков информира, че в Областна администрация е сформиран технически екип с ръководител главния секретар, който отговаря за организационно-техническата подготовка и обезпечаване на дейностите, свързани с местните избори. Екипът отговаря и за взаимодействието с администрацията на Министерски съвет, общините от областта, Общинските избирателни  комисии и ОД на МВР. На срещата стана ясно още че предвидените средства за Областна администрация Велико Търново за логистично осигуряване на изборния процес са общо 47 500 лв. От тях за първия тур на местния вот са 29 000 лв., а за втори – 18 500 лв.

 

Комисар Йосиф Павлов увери, че ОД на МВР вече е започнала подготовката за обезпечаване на охраната на изборния процес. Ще бъде създаден оперативен щаб, ще се определят основен и допълнителни маршрути за охрана и транспортиране на изборните материали и машините, ще има обследвания и проверки на местата за съхранение на изборните книжа и т.н.

 

От юридическия екип на Областна администрация акцентираха върху факта, че когато действащ кмет се кандидатира за нов мандат следва да определи свой заместник. Бяха обсъдени и други конкретни казуси и съдебна практика, свързани с местните избори.

 

Относно контрола върху актовете и действията на кметовете на общини областният управител изрази становище, че ще провежда регулярни срещи с представителите на местната власт.