Зам.-областният управител Валентин Михайлов прие на среща част от организаторите на граждански протест срещу безводието в община Павликени.

 

Повече от половината населени места там са поставени на воден режим, като проблемът ескалира с всяка следваща година.

 

На срещата в областна администрация, проблемът бе изложен от общинския съветник Цанко Цонев, представители на две от засегнатите села и на гражданското сдружение „Ти решаваш“. Те внесоха заявление за готвене по-късно днес протест. Поводът за него е предложение от кмета на Павликени до Общинския съвет, относно разпореждане с парични средства, постъпили по сметката на Общината, от МОСВ.

Кметът предлага съветниците да одобрят разходването на над 3.6 млн. лв. за улични ремонти в Павликени и Бяла Черква, и за покупка на автобус за нуждите на Общината.

 

Гражданите обаче настояват парите да се прехвърлят като преходен остатък за следващата финансова година и да се използват в борбата със задълбочаващия се воден проблем.

 

Те изразиха пред зам.-областния управител Валентин Михайлов надежда, че институцията ще вземе компетентно отношение в защита на гражданския интерес и за предотвратяване на нецелесъобразното, по думите им, харчене на значителни обществени средства.

 

„Има резон в предложението за целесъобразно разходване на средствата“, категоричен бе в края на срещата Валентин Михайлов.